2018.06.20. 07:56:43 10525 330

Szobanövényekkel okosan - Túlélő kalauz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sajnos, vagy nem, de tény, hogy jóval többen szeretjük a növényeket a saját környezetünkben, mint ahányan rendelkezünk kerttel, nyaralóval. Éppen ezért óriási keletje van a szobanövényeknek, amiket gondozni, nevelni kell, lehetőleg okosan.

Átültetés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Átültetés

Cserepes virágok, szobanövények gondozása kapcsán akaratlanul is felvetődik, hogy hogyan ültessük át a növényt, ha egyáltalán szükséges, ha pedig szükséges, akkor mégis mikor, mibe.

Ültessünk, de mikor

Általános elv, mely szerint akkor ültetünk át, ha már kinőtte a virág a saját cserepét. Megnyilvánul ez abban például, hogy a gyökérzete kitüremkedni látszik már az edénye alsó lukain. Ez rendben is van, de azért ne ész nélkül essünk neki az ültetésnek, amikor felfedezni véljük, hogy méretbéli gondok adódtak a növény edényénél. Szóval próbáljuk ne a téli időszakra időzíteni az átültetést, márciustól szeptemberig tulajdonképpen szinte mindegyik cserepes átültethető, de télen, amikor általában „pihennek”, ne bolygassuk őket feleslegesen.

Ültetni érdemes akkor is – már ahogy nagyim mondta nekem mindig – ha úgy érezzük, hogy a virágunk földje „megkeményedett”, régóta nem cseréltük. Természetesen, mint ahogy a legtöbb dologra az életben, erre sem kell feleslegesen ráfeszülni, látszik az egy növény földjén, ha már megérett egy új cserépre.

A méret a lényeg?

A cserép méretét egyszerűen tudjuk kiválasztani, lehetőség szerint mindig csak egy mérettel nagyobbat válasszunk a meglévőnél, így nem jelenthet problémát a virágnak belaknia új helyét. Műanyag edényt szinte sose válasszunk, eltekintve az olyan speciális esetektől, mint például az orchideáktól, de ők egy egészen másfajta kezelési módot igényelnek. Hagyományos, virágföldes növényekről beszélve érdemes a kerámia cserepeket választani. Eleve van már egy adott súlya magának az edénynek is, ez a földdel, virággal együtt kellő tömeget képvisel ahhoz, hogy ne könnyen boruljon fel például. Arról nem is beszélve, hogy a cserépedény porózus volta miatt jó vízáteresztő képességű, emiatt kevésbé fülled be a virág.

Milyen földet válasszunk?

Az általános virágföld keverékkel az esetek többségében nem lövünk mellé, ezt bármelyik szakboltban be tudjuk szerezni. Ha speciális növényünk van, speciális földre is szükséges lehet, ezt szintén szakember segítségével szakboltban tudjuk beszerezni.

A jó gondoskodás meghozza eredményét, egy jól karban tartott szobanövény akár hosszú évekig is a lakás dísze és állandó eleme lehet.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.