2015.04.28. 14:34:36 21422 343

Színfogó házilag: a színes és a fehér mosásról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bosszantó, amikor a fehér ruhából szürke lesz, vagy esetleg rózsaszín, de az is, amikor a színes ruhák kapnak más árnyalatot. Aki háziasszonyként tevékenykedik, az tudja, hogy a piros bugyi esete a fehér ruhákkal, az nemcsak városi legenda, hanem igaz történet, és még a legtapasztaltabbakkal is előfordul néha, hogy figyelmetlen. Mentsd, ami menthető!

Színes ruhák a mosógépben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Színes ruhák a mosógépben

Legyen újra fehér!

Ha sikerült összemosnod a fehér ruhákat egy kis színessel, ne keseredj el! Fogd meg az egész halmot, és áztasd be őket közvetlenül a mosás után szódabikarbónás meleg vízbe. Akár 2 zacskót is feloldhatsz a vízben, ez segíthet elhalványítani a a színeket. Ezután ismét mosd ki a ruhákat szódabikarbónával dúsított mosóporral.

Hogyan kerüld el az ilyen baleseteket?

A piros bugyis dolog időről-időre megeshet, hiszen néha kapkodnunk kell a ruhák kiválogatásával. Mindenesetre csökkentheted az ilyen esetek számát, ha kellő odafigyeléssel válogatod ki a ruhákat.

A fehér ruhák egy idő után beszürkülnek, illetve megsárgulnak. Elodázhatod ezt az állapotot, ha tényleg csak a teljesen fehér ruhákat mosod együtt, és minden esetben fehér ruhákhoz való mosószert alkalmazol. Ha a fehér pólón sötét minta található, az már a világos-színes ruhákkal mosandó, mert ha a fehérekkel mosod, a mintából kioldódó szín előbb-utóbb szürkeséget hagy maga után.

Ha biztosra akarsz menni, hogy a világos és sötét színeket kombináló csíkos ruhád sokáig szép maradjon, áztasd ecetes vízbe (kb. két pohár 20%-os ecet) mielőtt a mosógépbe kerül és adj ecetet a mosáshoz is. Az ecet kiválóan élénkíti a színeket és meg is köti azokat. Az ecet mellett egy negatív töltésű színfogó papír is kerülhet a mosógépbe, ez magához vonzza az elszabadult színeket. A színfogót egyébként minden mosáshoz használhatod, a ruháid csak hálásak lesznek érte.

Színek megőrzése

A farmerek és a színes ruhák eredeti színének megőrzéséhez szintén a legjobb megoldás az ecet. Már első mosás előtt érdemes beáztatni fél napra a farmereket, majd a következő mosások előtt adj 3 evőkanál sót is kb. 3 liternyi áztatóvízhez (plusz az ecet).

A só egyébként segíthet más színes ruhák élénkítéséhez is, például a bugyikat is beáztathatod időről-időre egy kis sós vízbe.

Forrás: femina.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Így lesz a régi üvegvázából a nyári dekor éke!

Habár a nyári virágok színei kevésbé színpompásak mint tavaszi társaik szirmai, nincs is szebb egy réti virágokból kötött bokrétánál. A rusztikus csokrok hozzájuk illő vázában mutatnak a legjobban, de szintén egy kidekorált befőttesüvegben mutatósak, ha az a milliőhöz passzol. Most megunt, régi üvegvázáinkat is leporolhatjuk a nyári dekorációnk felfrissítéséhez.

Ne hagyd a tornazsák és az iskolatáska tisztítását augusztusra! Így csináld!

Az iskolába járás, a túrázás vagy akár csak egy nap eltöltése a parkban mind-mind látható nyomot hagyhat a hátizsákokon. Az rendben van, hogy hazaérve egy fertőtlenítő törlőkendővel letöröljük kívülről a táska anyagát, de ez nem elég, rendszeresen időt kell szánnunk az alapos tisztításra. A különböző foltok és az általános szennyeződések a helyes módszerrel könnyen kitisztíthatók, így gyakorlatilag teljesen újnak tűnhet az adott darab.

Egy szál levendula. Nem is gondolnád, mi mindenre jó

A levendula nagyon régóta életünk szerves része. Ma már nem csak mint gyógynövény, hanem mint eszköz is szerepel a médiában és közösségi médiában arra emlékeztetve az embereket, hogy a legegyszerűbb kis mezei növény is milyen csoda lehet egy fotón. Előszeretettel használjuk képi háttérként a lélegzetelállító levendula mezőket és a levendula mintás háztartási eszközök, használati és dísztárgyak divatja sosem múlik el. Nézzük, ezeken kívül mi mindenre lehet még jó és hasznunkra ez a különleges növény.