2015.06.14. 08:33:54 10335 303

„Szezámmag” tárulj! – Mire jó ez az apróság?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Biztos találkoztál már vele a vasárnapi rántott hús panírjába. Esetleg kedvenc péksüteményed tetején, ne adj Isten, tésztájában. Igen, ismertük, ismerjük a szezámmagot. De nem hittük volna, hogy érdekes ízén és egzotikusságán túl még szervezetünkre is pozitív hatással lehet. Pedig igen!

Szezámmag - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szezámmag

Származása

Indiából származó - de elterjedését Kínának és Japánnak köszönhetjük - nagyjából 1 méter magas, lágyszárú növény, mely rózsaszín, kétajkú virágairól ismerhető fel, legalábbis a szakértő szemnek biztosan. Világhíres magjai toktermésében érnek meg.

„Kora”

Karrierje régre nyúlik vissza, hiszen termesztését, illetve a táplálkozásban, egészségünk védelmében betöltött fontos szerepét már az ókori egyiptomiak is ismerték. A görögök szintén felismerték gasztronómiai, de bizonyos esetekben „gyógyszerként” is alkalmazták.

Miért is jó nekünk?

Elsősorban azért, mert rengeteg, számunkra fontos vitamin és ásványi anyag van benne. Azt például tudtad, hogy kalciumtartalma hétszerese a tehéntejének? Így vegetáriánusoknak különösen ajánlott. De székrekedéssel, máj-, epe-, és egyéb emésztési bántalmak esetén is nagy segítség lehet, de az immunrendszert is erősíthetjük vele.
A kalcium mellett tartalmaz még vasat, magnéziumot, illetve rendkívül gazdag rostokban.

Választhatod olaj formájában is!

A szezámmagból valójában akkor kerülnek ki maximálisan a benne lévő vitaminok, és ásványi anyagok, ha fogainkkal, esetleg valamilyen eszközzel felaprítjuk őket. Nos, fogaink erre nem alkalmasak, általában egészben jutnak le a gyomorba. Így hatásosabb lehet, ha szezámmagolaj formájában, mondjuk salátára, párolt zöldségekre öntve fogyasztod a kis magvakat, de levesek, főzelékek ízesítésére is kiváló. Ám sütésre sajnos nem alkalmas.

Allergiás vagy a dióra?

Van egy rossz hírünk: akkor a szezámmagra is az leszel. Ennek oka, hogy a dióra érzékenyeknél a szezámmag túlzott fogyasztásakor úgynevezett keresztallergia alakulhat ki.

A konyhában a helye

A már biztos! Kerülhet a panírba, édes- és sós süteményekre, vagy süteményekbe, salátákra, a reggeli müzlidbe. Nyersen, vagy pirítva is nagyon finom.

Forrás: hazipatika.hu, antalvali.hu, edenkert.hu | Összeállította: Ssz

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!