2021.06.29. 12:15:00 7155 210

Szexuális felvilágosítás: Mikor és miről beszélgessünk a gyerekkel?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Röpke, zaklatott tekintettel nyugtázod, ha a gyermeked a szexualitással kapcsolatos kérdést tesz fel? Ne tedd! Az ezzel kapcsolatos szavak kerülése egyes szakemberek szerint pedig egyenesen vétek, hiszen egy teljesen természetes emberi dolgot teszünk ezzel egyenesen tabuvá. Ha itt az idő, igenis beszéljetek róla!

"Titkos" információk megosztása

Te is eltakarod a gyerek szemét, ha az esti filmben intim jelenet következik? Csak te vagy ám ilyenkor zavarban, a gyerek pedig még inkább kíváncsi lesz a titkolt dologra :-)
A kiskamaszok a szex kapcsán fennálló információhiányt egymás részinformációiból, és a félrevezető médiából szerzik be. Az egymásnak sokszor ellentmondó információk azonban gyakran csak összezavarják őket.
Manapság egyre többször hallani olyanról, hogy egy-egy tini kompromittálódik az interneten, és ez sajnos jellemzően azért történik, mert nem megfelelő a szexuális érzékenysége a hiányos nevelésből fakadóan.
Az ártatlanság megóvására a nyílt kommunikáció a legjobb módszer!

Az átfogó szexuális nevelés

A szakemberek a szexuális nevelést létfontosságú közegészségügyi stratégiaként szeretnék kezelni. A helyes információk és a megfelelő oktatás alakíthatja ki az egyén szexuális viselkedésének jó értékrendjét. Ezáltal javulhat az önkép, a nem kíván (és túl korai) teherbeesés, sőt az iskolában szerzett érdemjegyek javulásával is összefüggésbe hozható a megfelelő otthoni és iskolai nevelés.

- Mikor beszéljünk a szexről?

Általánosságban az mondható el, hogy a gyerek életkorát és az azzal kapcsolatos kognitív képességeit kell irányadónak vennünk. Azonban, ha kérdezz, akkor a felfogó képességének megfelelő kifejezéseket használva mindig válaszoljunk! Ugyancsak jó átbeszélni, ha a gyermek látásból vagy hallomásból szembesül a téma kapcsán valamivel. Kisgyermekeknél egyelőre koncentráljunk a megelőzésre és a biztonságukra, és tanítsuk meg nemet mondani minden olyan helyzetben őket, amiben kellemetlenül érezhetik magukat.

- Mik a kritikus fontosságú témák?

Akár fiad, akár lányod van, a megfelelő, azaz a számára informatív életkorban tisztázni kell vele nemcsak a szex “módját”, hanem a beleegyezés és a kényszer (szexuális zaklatások és erőszak) fogalmát is. Hangsúlyoznunk kell a személyes határok tiszteletben tartásának fontosságát, és ennek a tiszteletnek az elvárását is.
A nyitott és egészséges gondolkodásmód akkor alakul ki gyermekünknél, ha nem korlátozzuk, hanem vezetjük őt!

Forrás: www.womansera.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...