2022.08.11. 09:40:00 7348 246

Szent Lőrinc tüzes könnyei borítják az égboltot: Nézz te is csillaghullást!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az óangol egyházi naptárak ilyen csodálatos elnevezéssel illetik a nyári nagy csillaghullást. A hullócsillagok első nagy időszaka már elkezdődött, így készüljünk fel a legféltettebb kívánságaink gyűjteményével, hogy azon nyomban ki tudjuk azt küldeni az Univerzumnak, amint egy fényes "csillag" elszáguld a szemünk előtt.

Telihold és csillaghullás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Telihold és csillaghullás

Szent Lőrinc szerpapként élt, és élete folyamán számos csodaszámba menő gyógyítást hajtott végre, miközben a szegényeket pártfogolta. A Perseidák meteorrajt azért hívják az ő tüzes könnyeinek, mert Szent Lőrinc 258. 08.10-i vértanúhalála előtt azt mondta az őt vádlóknak, hogy az ő éjszakája nem ismeri a sötétséget, minden fényárban úszik. Az égboltot megfényesítő meteorraj a Perseus csillagkép felől érkezik a Föld irányába, innen az elnevezése.

Mi valójában a hullócsillag?

A csillagok valójában nem közlekednek az égbolton üstökösként. amit fényes sugárként látunk, az valójában bolygónk légkörébe kerülő bolygóközi törmelék. A fényjelenségek okozó testet meteornak, míg a földre hullott meteorokat meteoritnak hívja a modern csillagászat. A gyönyörű égi jelenséget okozó törmelékek mérete legfeljebb 1 cm, míg tömegük max. 2 g. Hinnéd, hogy egy ilyen kicsi valami ekkora szépséget tud létrehozni? Szinte hihetetlen! Így már nem is akkora csalódás, hogy nem igazi csillagokról van szó.

A Perseidák érkezése 2022-ben

Ha lefekvés előtt az eget kémlelted tegnap, akkor akár már láthattál is jó néhány meteort hullócsillagként feltűnni az égen, ugyanis a kétségkívül látványos, ugyanakkor messzemenőkig romantikus éjszakai látványosság csúcsidőszakába léptünk!
A Perseidák általában július 24. és augusztus 24. között érik el a Földet, de a legnagyobb számban úgy augusztus 12. és 13-a éjszakáján figyelhetők meg.

Habár az áprilisi meteorrajokról (Líridák és Eta Aquarida) már lemaradtunk, most érdemes elmenni a fényszennyezettséggel terhelt területekről, hogy a felhőktől mentes égbolton teljes pompájában csodálhassuk meg ezt a méltán kedvelt jelenséget.
Habár októberben három különböző meteorraj (Drakonidák, Orionidák és Leonidák) is érkezik, nem érdemes ezt a mostani lehetőséget kihagyni, ugyanis akkor már kevésbé lesznek kedvezők az időjárási feltételek. Az utolsó meteorhullás decemberben várható, amikor is a Geminidák érnek a Föld légkörébe.

Forrás: www.hirmagazin.sulinet.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...