2017.10.14. 09:58:46 9769 293

Szemkamerás felvételek - ennyi mindent megtudhatnak rólunk
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mi alapján választunk terméket a boltokban? Aki tudja a választ, megtalálta a bölcsek kövét. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap legfrissebb tanulmánya közelebb visz a titokhoz. A szemkamerás vizsgálatok ugyanis fontos információkat árulnak el a tudatalattinkról.

Szemek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szemek

Például azt, hogy melyik részét nézzük meg a csomagolásnak, milyen információkat keresünk, számít-e mennyi ideig nézzük a terméket? A Laboratorium.hu összeállításából kiderül...

A szemkamerás vizsgálatok gyors és azonnali eredményeket adnak a vásárlók döntéseiről, a hatalmas adatmennyiség pedig rendkívül könnyen elemezhető különböző statisztikai módszerekkel – állítják az Élelmiszervizsgálati Közlemények egyik legfrissebb tanulmányának szerzői: Gere Attila, Mahmoud Said Rashed, Kókai Zoltán és Sipos László, valamennyien a Szent István Egyetem munkatársai.

Mi az a szemkövetés?

A szemkövetés nem csak a szemmozgás követését teszi lehetővé a kutatóknak, hanem meghatározza azt a pozíciót is, ahová egy személy egy adott pillanatban néz, és azt a sorrendet, amely szerint a szeme az egyik pontról a másikra mozdul. Az olvasás kutatásával kapcsolatos első vizsgálati technikákat már több mint 100 évvel ezelőtt alkalmazták, akkoriban még a szemek körül az arcbőrre helyezett elektródák segítségével igyekeztek leírni a szemmozgásokat.

A szemkamerák nagymértékű műszaki fejlődésének következtében a szemkövetés-vizsgálat ma már egy széles körben alkalmazott eszköz, amelynek segítségével sok kérdést meg lehet válaszolni, például az élelmiszer-kutatásban – nem elhanyagolható információkhoz juttatva a szakágban dolgozó marketingeseket.

Néhány szó a szemmozgásokról…

Ki gondolná, de szemmozgásból hat különböző típus létezik: a fiziológiás nystagmus (akaratlan szemmozgás, amely normál körülmények között nem észlelhető), a követő szemmozgás (mozgó objektumok nyomonkövetése, akaratlagosan nem előidézhető), a vergens szemmozgás (a szemek különböző irányba mozdulnak el) a vestibularis szemmozgás (ilyenkor a szemek a fejjel ellentétes irányba mozognak a vestibularis szemmozgás során annak érdekében, hogy a céltárgy a látógödrön maradjon, amikor a fej elmozdul), az optokinetikus szemmozgás (a látómező nagy része keresztül mozog a retinán) és a szakkádikus (rendkívül gyors és hirtelen) mozgások.

Hogyan mérik a hatást a szemmozgások alapján?

A szemmozgás mérése során kulcsszerepet kapnak az úgynevezett érdeklődési területek (AOI-k – Area Of Interest), amelyeket a szemkövető adatfeldolgozó szoftverrel azonosítanak. A fogyasztókra jellemző, hogy mely területekre fókuszál a tekintetük, ebből pedig az adott terület (AOI) figyelemmegragadó képességére lehet következtetni. Ugyancsak fontos tényező a fixáció hossza, ám ez nem jelent minden esetben nagyobb érdeklődést, hanem utalhat arra is, hogy az illető AOI összetett és nehezen megfejthető.

Lássuk hát végre a módszer gyakorlati hasznát!

A kereskedelemben, így például az élelmiszer-termékek esetében általában a csomagolás jelenti a fogyasztó első benyomását a termék felé, ezért annak vonzóvá tétele kulcsfontosságú. Ebből a szempontból tehát igen érdekesek lehetnek a független laboratóriumokat üzemeltető WESSLING Hungary Kft. által kiadott Élelmiszervizsgálati Közleményekben közzétett tanulmány korábbi kutatásokat összegző megállapításai:

  • a vásárlók a vizuális szempontból legfontosabb elemeket tekintik meg először.
  • a csomagolás vizsgálatakor azonban a nyugati írásrendszer hagyományai is szerepet játszanak, hiszen – ahogy azt az olvasás során megszoktuk – általában először a csomagolás bal felső részét nézzük meg.
  • az élelmiszercímkék esetében a fogyasztók leginkább a márkára, az összetevőkre, a tápérték-információra és a képre irányítják a tekintetüket.
  • az élelmiszer színe jelentősen befolyásolja a szemmozgás viselkedésére gyakorolt hatását.
  • a választott termékre nagyobb fixációszám, hosszabb tartózkodási idő esett – egyszerűbben fogalmazva: azt a terméket választjuk ki, amelyet tovább nézzük.
  • annak is fontos szerepe van, hogy melyik terméket vizsgáltuk meg utoljára - nagy arányban ugyanis ezt választják a fogyasztók.
  • további érdekesség, hogy amennyiben a termék teljes területének közel 5%-a hibás (például almák esetében), a fogyasztók fele már elutasítja a termék megvásárlását.

Ez a néhány szempont már önmagában is rávilágít a szemkamerás módszer fontosságára. Mindemellett további előnyt jelent, hogy a szemkamerákat más eszközökkel együtt lehet alkalmazni (például a résztvevők arckifejezésének érzelmeit azonosító arcolvasókkal, vagy az agy elektromos aktivitását rögzítő elektroenkefalográffal).

Ezeknek az eszközöknek az együttes alkalmazása olyan válaszokat adhat a felmerülő kérdésekre, amelyeket nem kaphatunk meg hagyományos kérdőíves módszerek alkalmazásával – vélekedtek a tanulmány szerzői.

Forrás: laboratorium.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mi köze van a szemed színének a személyiségedhez?

Arra a kérdésre, hogy mi a „legleleplezőbb” elem egy ember személyiségében, Natalie Engelbrecht pszichoterapeuta azt válaszolta, hogy: a szemszín. Mint kiderült, az egyik legfontosabb érzékszervünk színe nem csupán esztétikai értékkel bír, hanem néminemű betekintést enged az egyének „mikrokozmoszába” is. Megnézzük, milyen izgalmas sajátosságok derültek ki még látószervünk színe kapcsán.

Így készül a 10 perces spagetti! – Tuti recept örökké rohanóknak

Amikor az éhség gyorsan támad, és nincs idő hosszú órákat tölteni a konyhában, egy gyors spagetti receptje a legjobb barátunk lehet. Ez a mindenki által kedvelt tésztaétel, pillanatok alatt készíthető el, és tökéletes választás egy rohanós nap után gyors ebédnek vagy villámgyors vacsorának.

Miről árulkodnak a több kultúrában titokzatosnak vélt anyajegyek?

A bőr fejlődési rendellenessége miatt kialakuló naevusokat a köznyelvben egyszerűen anyajegyekként ismerjük. A leggyakoribbak: a barna, esetenként fekete színű bőrfoltok, valamint az általában kidudorodó festékes anyajegyek, melyekből apró hajszálak nőnek ki. Egyéb típusai a szederjes anyajegyek, melyeket sok helyen „tűzfoltként” emlegetnek, a szivacsszerű barlangos érdaganatok, továbbá a ritkábban jelentkező faggyúmirigyes anyajegytípusok. Szinte minden kultúrában felfigyeltek ezekre a - többnyire veleszületett és ártalmatlan - „bőrlenyomatokra”, így nem meglepő, hogy a népi hiedelmekben, babonákban, mítoszokban is kiemelt helyhez jutottak.