2020.10.17. 14:20:28 7869 231

Szegénység elleni világnap: október 17.
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az ENSZ 1992-ben megtartott közgyűlésében, október 17-ét a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította. A nyomor felszámolásának létfontosságára hívja fel minden ország figyelmét.

Szegénység - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szegénység

A szegénység elleni küzdelem világnapjának elgondolása Joseph Wresinski (1917-1988), francia katolikus paptól származik, aki az ATD (Negyedik Világ Mozgalom) a „szegények egyháza” alapítója volt. Ötvenéves korában megalapította világmozgalmát, ami az önkénteseinek köszönhetően, ma már több, mint 30 országban nyújt segítséget a rászorulóknak.

Globális szintű küzdelem

Magyarországon 1996 óta emlékszünk meg erről a nemes napról. Akár sikertörténetnek is nevezhetjük a globális küzdelmünket, hiszen a világnap gondolata előtt a fejlődés alatt álló országok lakosságának legalább 50%-a élt szegénységi küszöb alatt. A javulás ellenére sem szabad elfelejtenünk az ENSZ statisztikáját, és a koronavírus-járvány az egyébként is a több milliárd mélyszegénységben élő emberek számát megnövelheti világszerte. Természetesen mást jelent a szegénység egy afrikai országban, mint például egy magyar faluban. Afrikában a nincstelen gyermekek fele belehal ebbe az állapotba, Európa közepén egy hátrányos helyzetű családban nem kerül az asztalra mindennap főétel, a testvérek egymás kinőtt ruháit hordják, vagy nincs fűtés, mert nincs pénz tűzifára. A mélyszegénységben valóban - ahogy ezt Joseph atya is mondta - emberi jogok sérülnek. Mindenkinek jár az emberi méltósághoz való jog, és fontos felszámolnunk a megalázó és méltatlan életkörülményeket. – Nincs szegénység ott, ahol figyelünk egymásra.

Mit tehetünk mi?

Nekünk, akik viszonylagos jólétben élünk elengedhetetlen gondolnunk azokra, akik számunkra elképzelhetetlen nyomorban élik mindennapjaikat. A megmaradt ételmaradékot ne dobjuk a kukába, a megunt vagy elhasználtnak hitt ruháinkat adjuk oda a rászoruló családoknak. A fölöslegessé vált korábbi szériás működő telefonjainkat, műszaki cikkeket szintén ne a „polcon” hagyjuk porosodni. Hétköznapi emberként valóban nem könnyű hathatósabb eredményt elérnünk, de ne feledjük, az apró lépések is lépések a nyomor felszámolása érdekében.

**„Valahányszor férfiakat és nőket arra ítélnek, hogy súlyos szegénységben éljenek, emberi jogok sérülnek. Magasztos kötelességünk, hogy erőink egyesítésével biztosítsuk a jogok érvényesülését” **

Joseph atya

Forrás: ng.24.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...