2024.07.05. 15:38:36 3860 132

Száraz, viszkető foltok a bőrön? Ez az ekcéma
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A viszketéssel, a bőr kipirosodásával és megduzzadásával járó bőrbetegséget ekcémaként és dermatitiszként is ismerjük. A kiváltó okok között szerepelhet, ha például vegyszerekkel, nikkelt tartalmazó ékszerekkel, bizonyos növényekkel, kozmetikumokkal, festékekkel érintkezik a bőr. Mit tudhatunk még az ekcémáról és a lehetséges kezelési, illetve megelőzési módjairól?

Viszketés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Viszketés

Az ekcémák néhány típusától egyszerűbben meg lehet óvni magunkat, hiszen, amikor sor kerül a kiváltó ok pontos azonosítására (pl. mosószer, dezodor stb.), úgy a továbbiakban elkerülhetjük az ezekkel a vegyületekkel való érintkezést. Az ekcéma egy másik típusa, az úgynevezett atópiás ekcéma, ami leggyakrabban gyermekek körében fordul elő, és együtt járhat az asztmával vagy a szénanáthával. A hideg téli szél, a gyapjúholmi, sőt az érzelmi megrázkódtatások is kiválthatják ez. A korai tünetek enyhítése érdekében szokták javasolni a cinktartalmú kenőcsök, oldatok használatát, illetve tisztálkodáshoz a szappan és tusfürdő helyett a mosakodókrémet.

A száraz, viszkető bőrfoltokat okozó allergiás válaszreakció egy igen gyakori állapot, amely viszont nem tartozik a fertőző betegségek körébe. A korábban elcsitult tünetek visszatérhetnek olyankor, ha az irritációt kiváltó allergénnel újra érintkezünk. Ez a genetikai tényezőkön vagy az immunrendszer túlzott reakcióján alapuló krónikus bőrbetegség gyengíti a bőr védőfunkcióját (pl. kevésbé őrzi meg a nedvességet, és csökkenhet a külső tényezőktől való védelmi hatékonysága is) - írja a Cleveland Clinic.

Ekcéma típusok

Az ekcémának több fajtája létezik, melyek mindegyike más kiváltó okra vezethető vissza. Ilyen a fent említettek mellett: a kontakt dermatitisz, amit olyan irritatív anyagok váltanak ki, mint a sav, a lúg, az ipari olajok, oldószerek. A dyshidrotikus ekcéma típusa a tenyér és a talp felszínét érinti. A neurodermatitis, ahogyan az a megnevezéséből kikövetkeztethető: idegrendszeri altípus, amely viszkető bőrelváltozásokban jelenik meg. Az úgynevezett nummuláris ekcémafajta esetében apró, kerek, vörös foltok jelennek meg a karon, a kézen és a lábon. A seborrheás dermatitis egy olyan bőrbetegség, mely jellemzően a fejbőrt érinti, melyen sárgás foltok éktelenkednek.

Az ekcéma sem korban, sem pedig nemben nem válogatja áldozatait, ám nagyobb lehet a kialakulási kockázata abban az esetben, ha a családban gyakori a bőrgyulladás, az allergia, szénanátha vagy éppen az asztma. A csecsemők körülbelül 20 százaléka hajlamos az ekcémára, ám a jó hír az, hogy az ezzel diagnosztizáltak közel fele túlnő ezen az állapoton az életkor előrehaladtával. Tovább csökkenthető az ekcéma fellángolási kockázata, amennyiben a kiváltó tényezőket időben sikerül beazonosítani és tudatosan elkerülni.

A Mayo Clinic szakemberei javasolnak néhány öngondoskodási intézkedést a viszketés csökkentése, valamint a gyulladt bőr kezelése érdekében. Tanácsaik szerint:

Javasolt naponta legalább kétszer időt fordítani a megfelelő bőrhidratálásra (pl. fürdőolajok, krémek, testápolók, sheavaj, kenőcsök). Olyan termékek választására sarkallnak a szakemberek, melyek nem tartalmaznak bőrirritációt kiváltó anyagokat - ilyenek lehetnek a színezékek, az illatanyagok, az alkoholtartalmú termékek. Miután felvittük a bőrünkre ezeket a kenőcsöket, krémeket, érdemes megvárni a felszívódásukat, és csak ezt követően keríteni sort a felöltözésre.

A kellemetlen viszketést csökkenthetjük, ha beszerzünk a gyógyszertárból legalább 1 százalék gyulladáscsökkentő hatással bíró, hidrokortizont tartalmazó krémet. Ezt a vény nélkül is kapható krémet hidratálás előtt vigyük fel a viszkető bőrfelületre (naponta kétszer).

Ugyancsak vény nélkül kaphatók az olyan allergia- és viszketés elleni készítmények, mint az antihisztamin tabletták. Ezek esetében ugyanakkor érdemes figyelni arra, hogy álmosságot okozhatnak, és negatívan befolyásolhatják a napi teljesítményt, így jobb, ha lefekvés előtt élünk a használatukkal.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...