2019.06.28. 12:55:29 8794 248

Sütögess okosan – Óvakodj az erdőtűztől!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyönyörű tájak és isteni ízek. Jó párosítás ugye? Nem véletlenül töretlen a népszerűsége a kinti sütögetésnek és ezt nem feltétlen muszáj a saját kertünkben megtenni. Hiszen sok helyen érhetünk el túra útvonalak mentén nyilvános tűzrakó helyeket. Sőt, még erre sem feltétlenül van szükség, hiszen bármikor rögtönözhetünk egy romantikus rőzsekupacot, ha vittünk magunkkal nyers harapnivalót. Ám ne csak a táskánkba legyen sütnivalónk! Ezekre figyelj, mielőtt tüzet gyújtanál!

Tábortűz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tábortűz

Kivétel nélkül, mindig tartsd be a szabályokat!

Amikor a kis összehordott fakupacunk begyújtásán vagy épp a tűz életben tartásán munkálkodunk, nehéz elképzelni, hogy milyen könnyen leég egy erdő, egy tisztás és milyen gyorsan terjed a tűz. Milyen pillanatok alatt vállhat a világ egy izzó pokollá. Azonban a tűzvédelmi rendelkezéseket nem véletlenül hozták – tényleg nagy veszélyeket rejt magában egy lángoló terület. Az oltás pedig soktényezős, bonyolult és hosszadalmas munka, mialatt emberek, élővilág és tárgyak is sérülhetnek. Tehát figyeljünk oda. Mielőtt elindulunk a kinti sütögetés helyszínére, nézzünk utána az éppen aktuális szabályozásnak. Tűzgyújtási tilalomról naprakészen tájékozódhatunk a NÉBIH ide vonatkozó oldalán, ahol a tilalmi térképen túl, a tiltás pontos instrukcióit is megtaláljuk.

Tűz, víz, repülő

Repülőt nem muszáj vinni… de ha tüzet akarunk gyújtani, mindig jó előre legyen odakészítve víz is. Hogyha nincs pár méterre elérhető hideg vízforrás – akár patak, akár csap – akkor plusz egy vödör hidegvíz se maradjon el. Az esetleges égési sérülést ezzel visszahűthetjük, megállítva a sejt roncsolást addig, amíg folyó víz közelébe jutunk.

Van, hogy a víz nem megoldás

Sokszor vezet balesetekhez, hogy sütés közben lángra kapó zsiradékot próbál valaki vízzel oltani. Sajnos ez többet árt, mint használ. Takarjuk le fedővel óvatosan, így oxigén nélkül majd kialszik. Végső esetben szórjunk rá földet, homokot. Mert az égő zsiradékra vizet öntve szerte-szét fröcsköljük a lángoló olajat és a baj nagyobb lesz, mint volt.

Ne hagyd ott!

Parazsat vagy lángokat magára hagyni nem csak zárt térben veszélyes felelőtlenség. Ha megmártózunk, amíg a tóparton sül a hús, egy kósza szellő már viheti is a parazsat. Ha az öt percesnek tervezett napozás közben elnyom minket az álom, kitudja mire ébredünk. Praktikus, ha inkább váltjuk egymást: egy felnőtt mindig legyen a tűz mellett, aki addig tudja észlelni és fékezni a szökő szikrákat, amíg azok szinte jelentéktelenek. Arról se feledkezzünk meg, hogyha végeztünk a sütögetéssel, mindig alaposan oltsuk el a tüzet vízzel és homokkal fedjük el a parazsat. Sose hagyjuk ott „majd úgyis kialszik” alapon. Feltámad egy erősebb szél, görgeti a hőségtől kiszáradt füvön, leveleken, gallyakon az izzó parazsat és már meg is van a baj.

A cigaretta csikk tényleg veszélyes

Valóban tarlók égnek le egy-egy, az autópályán elpöckölt csikk miatt. Könnyű – így a szellő messzire viszi. Kívül cigipapír védi, így csak annyi levegőt kap, ami az izzáshoz elég, annyit nem, ami eloltsa. Ha már dohányzásra vetemedünk a természet lágy ölén, akkor gondoskodjunk a biztonságos (például vizespalackos) csikk tárolásról is, amíg hamutartóig jutunk!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...