2019.03.29. 14:34:30 10186 330

„Sózni mindenki tud!” – Hogyan fűszerezz még jobban? I. rész
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha nem elég sós az étel, az természetesen probléma, bár az „elég sós” fogalma eléggé relatív. Ugyanakkor, ha szinte csak a sót használjuk, mint fűszer, az eléggé kiábrándító tud lenni, és valljuk be, nem is túl egészséges.

Zöldfűszerek egy csokorban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöldfűszerek egy csokorban

Pedig a són kívül még rengeteg fűszer létezik. Ahhoz, hogy igazán ízletesen főzzünk mégsem kell, hogy 80 fajta ott lapuljon a „kredenc” aljában, elég, ha ezekkel az alapfűszerekkel rendelkezel:

Pirospaprika, a nélkülözhetetlen

A magyar konyha színe-java pirospaprikával készül: ott a rengetegféle pörkölt, a gulyás, a paprikás krumpli és a többiek. Jó minőségűt válassz, és még olyan sokat sem kell majd használnod belőle, így elkerülheted a gyomorégést. Egy dologra figyelj: ne égjen oda, mert akkor keserű lesz. Olajjal, zsírral elegyedik a legjobban, szóval ne a vízbe tedd…

Bors, de frissen őrölve!

A borsnak frissen őrölve sokkal jobban érvényesül az íze, illata, enyhe csípőssége, ezért, ha eddig nem tetted, mindenképpen szerezz be egy borsőrlőt!

Zöldfűszerek

No, ennél a pontnál egy kicsit elidőznék. A szárított zöldfűszerek finomak, de azért teljesen más az ízük, mint a friss társaiknak. Vegyük például a bazsalikomot. A nyáridézően illatos friss bazsalikomot imádom, a szárított párját viszont egy jó ideje nem tűröm meg a konyhámban… Ugyanakkor a szárított oregánót szeretem, a majoránnát szintén, a kakukkfüvet csak kis mennyiségben szeretem szárítva használni. Petrezselyemből valahogy el sem tudom képzelni, hogy szárítottat vegyek, rozmaringból szintén a friss az igazi – nekem. De ahogy mondani szokás: ízlések és pofonok.

A legjobb, ha szépen magadnak kitapasztalod, melyik zöldfűszert milyen formában kedveled, és aztán úgy alkalmazod. A lényeg, hogy a zöldfűszerek íze akkor érvényesül a legjobban, ha főzés vége előtt nem sokkal adod az ételhez őket, vagy legalábbis olyankor is – ha már bele is főzted. :)

Egy két párosítás:

olaszos, paradicsomos ételekhez isteni az oregánó és a bazsalikom (nem kell külön olasz vagy mediterrán fűszerkeveréket venni), gombához, zöldséges húsételekhez a kakukkfű (kis mennyiségben). A majoránnát imádom rakott, darált húsos ételekhez vagy éppen fasírozotthoz, sült csirkéhez. A rozmaring jó kiegészítő például citromos ízesítéshez (csirke citromos pácban) vagy sült burgonyához.

Levesekbe (pl. húslevesbe, gulyáslevesbe) a petrezselyemzölden kívül nagyszerű a friss lestyán.

Ne felejtsük ki a klasszikus tök-kapor párosítást, ugyanakkor a kapros- joghurtos dresszingek isteniek salátákhoz, halakhoz, sőt sült húsokhoz is! Már most alig várom a nyarat, hogy frissen lehessen ezeket elkészíteni!

A babérlevél főzelékeknek, krumplis ételeknek adhat egy új ízvilágot, de a sonkához is érdemes hozzáfőzni egy marék egész bors és pár gerezd fokhagyma társaságában! Jó tudni róla, hogy a bab vagy káposzta puffasztó hatását enyhíthet.

A cikket hamarosan folytatjuk…

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában