2015.09.02. 18:51:51 9077 209

Sokba kerülhet a bejárás - De kinek?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár az agglomeráció folyamatos népszerűsége a nagyvárosokhoz közeli településeken eredményezett némi munkalehetőség-növekedést, a kertvárosba történő töretlen kiköltözési kedvnek természetes velejárója az ingázó tömeg. Ennek elsődleges oka, hogy a „kicsit kijjebb” költözők közül nagyon sokan továbbra is az agglomerációs központot képező városban találnak munkát, vagy éppen nem változtatnak állást, csak lakóhelyet

Ingázás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ingázás

Ez a jelenség nemcsak a tömeg- és autós közlekedés megszervezésére ró terheket, de az ingázó munkavállalónak is komoly költségeket jelenthet. Fontos kérdés, hogy vajon ki kell-e vennie ebből a munkáltatónak a részét, és ha igen, milyen mértékben és feltételekkel?

Jogszabály rendezi, hogy a munkáltatónak mikor és hogyan, illetve milyen mértékben jelent kötelezettséget a munkavállaló részére történő utazási költségtérítés. Alapvetően akkor kell a munkába járás kiadásaihoz hozzájárulnia a munkaadónak, ha a dolgozó közigazgatási határon kívülről jár be munkahelyére és ehhez helyközi vagy elővárosi, illetve vízi vagy légi közlekedési eszközt vesz igénybe. Ez esetben a munkáltatónak meg kell térítenie a napi munkába járás, illetve a hazautazás költségeinek 86%-át, a menetjeggyel vagy bérlettel való elszámolás ellenében. A maximum térítési összeg évente változik, 2015-ben ez legfeljebb 35.200.- Ft. Fontos, hogy bár a 86 % megtérítésére kötelezi a munkáltatót a jogszabály, ha azonban a munkaadó úgy dönt, hogy akár az egész költséget magára vállalja, az akkor sem lesz adóköteles a térítés.

A napi munkába járás a lakóhely vagy tartózkodási hely, illetve a munkavégzés helye között a munkavégzés céljából naponta, vagy ha a munkarend másként diktálja, akkor esetenként történő oda- és visszautazás, míg a hazautazás a lakóhelyre történő heti egyszeri, általában hétvégi, illetve eltérő munkarend esetén aszerinti oda- és visszautazást jelenti, havonta legfeljebb négy alkalommal. Érdemes szem előtt tartani azt, hogy egy napon csak egyféle jegyre vonatkozik a munkáltató térítési kötelezettsége.

Saját gépjárművel történő munkába járás esetén akkor várhatja el joggal a munkavállaló a költségtérítést, ha a lakó- vagy tartózkodási hely és a munkahely között nincs közösségi közlekedés vagy a munkarend miatt nem, illetve csak hosszú várakozással tudja azt igénybe venni. Ilyenkor a kilométerenként 9 forintos költségtérítés jár.

dr. Tar Luca

Forrás: D.A.S.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...