2020.03.24. 12:23:59 33191 383

Só, liszt, olaj – Egyszerű, de nagyszerű receptek, alap hozzávalókkal!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A jelenlegi, vírusveszélyes helyzetben érdemesebb tartózkodnunk a közösségi élményektől, beleértve a vásárlást is. Kiemelten fontos ez a hatvan év felettiek esetén, de ahhoz, hogy őket megvédjük, a fiatalabbaknak is ugyanez ajánlott. Gazdálkodjunk abból, ami otthon van! Elő a sót, lisztet, olajat!

Pupusas - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pupusas

A szükség olykor kreativitást szül, mi pedig rásegítünk és arra biztatunk, hogy maradj otthon és süss-főzz a meglévőből! Elsősorban használd el a bontott ételeid, figyelj rá, hogy még annyi se romoljon meg, kerüljön kidobásra, mint máskor. Fagyassz, főzz be, készíts el mindent, ami rövidesen tönkremegy.

Törekedj az alapélelmiszerekre, liszt és olaj, só és cukor általában van otthon, ezekből pedig lehet ám egész finomakat főzni.

Kenyér helyett – pita, egyszerűen!

Amire szükséged lesz:

  • 30 dkg liszt, plusz egy kevés a szóráshoz
  • 1 teáskanál só
  • 4 evőkanál olaj
  • 1,2 deciliter langyos víz
  • oregánó (elhagyható)

Szórd a lisztet egy magas falú tálba, majd tedd hozzá a sót és az oregánót. Utóbbi nem feltétlenül szükséges, sőt bazsalikommal is helyettesítheted, ha az van otthon. Add az olajat és a vizet is a liszthez, majd gyúrd össze alaposan az egészet. Ha keménynek tűnik a tészta, a langyos vízből még egy picit adhatunk hozzá. Formáljuk a tésztát cipó alakúra és vágjuk 8 egyforma méretű darabra. Az egyes darabokat lisztezett deszkán nyújtsuk kör alakúra, papír vékonyra. Nem lesz nehéz dolgunk, ez a típusú tészta nehezebben szakad. Forrósítsunk fel egy serpenyőt, vagy palacsintasütőt, és oldalanként 1-1 percig, zsiradék nélkül süssük rajta a tortilla lapokat. Mikor a tészta kezd felpúposodni és barnább foltok jelennek meg rajta, akkor van készen. Sajttal, husival, salátával, banánnal és pudinggal… tehát gyakorlatilag bármivel töltheted, amit a hűtődben találsz! Még finomabb, ha tálalás előtt a mikróban újra melegíted.

Forrás

Pupusas – egyszerű ebéd

Ezeket szedd össze:

  • 30 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • fél deci olaj
  • 1,2 deci víz

Gyúrd össze a hozzávalókat egy tálban, majd pihentesd a tésztát, amíg keresel valami tölteléknek valót. Ez lehet akármilyen sajt, egy kis pirított bacon, kolbász, vagy épp hagyma, tejfölbe keverve, de tehetsz bele túrót, apróra szeletelt paprikát, fokhagymát vagy paradicsomszószt kukoricával – a lehetőségek tárháza végtelen, csak az otthoni készleteden múlik. A tölteléket apróra vágva fűszerezd ízlés szerint. A tésztát oszd el hat egyforma méretű gombócra, nyújtsd ki egy kicsit és a közepére halmozz tölteléket. Takard be a tésztával, nyomkodd össze a széleit. Melegíts fel egy serpenyőt, majd, amikor már forró, olaj nélkül süsd benne a batyuk mindkét felét 3-4 percen át.

Lángos – klasszikus, laktató

  • Fél kiló liszthez
  • 2 teáskanál cukor
  • 3 dl langyos víz
  • 1 evőkanál só
  • 20 gramm élesztő
  • 1 dl olaj (+ a kisütéshez) fog kelleni.

A langyos vízben futtassuk fel a cukrot az élesztővel. Ha szépen feljött, hozzáadhatjuk a sót, majd az egészet a liszthez gyúrjuk, míg egységes, laza tésztát nem kapunk. Húsz percig letakarva pihentetjük. Ezt követően egy deciliter olajjal meglocsoljuk és pihenni hagyjuk. A sütéshez felforrósítjuk az olajat. A tésztából kis gömböket formázunk, melyeket kézzel, húzogató mozdulatokkal nyújtunk ki. Forró olajban oldalanként két-két percig sütjük, majd lecsepegtetjük papírtörlőn és ízlés szerint fokhagymával, tejföllel, sajttal, kolbász karikákkal, vagy amivel jól esik, elfogyasztjuk!

Forrás

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában