2016.07.09. 12:00:47 9874 241

„Sej, ribizli…” – Élet a dalon túl finom receptekkel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az egressel együtt gyermekkorom nyarai jutnak eszembe a ribizliről. Számomra ez is olyan „Nagymama-gyümölcs”, mert csak az ő kertjében lehetett szedni. És csakis ő tudott belőle isteni finom, habos sütit és édesen fanyar, vagy fanyarul édes lekvárt készíteni.

Ribizli - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ribizli

A lekváron és a sokféle, ínycsiklandozó süteményen, tortán kívül készíthetünk még belőle likőrt, vagy ecetet is.

Azért ne maradjon ki…

Íme, egy lekvár recept, amire még a nagyik is rácsodálkoznának.

Banános ribizli lekvár

Ami kell hozzá:

-50 dkg 2:1-es zselésítő cukor

-50 dkg banán

-50 dkg ribizli

-2 evőkanál rum

-1 citrom, illetve a leve

A ribizlit megmossuk, a kacsról leszedjük és pürésítjük. (Aki mag nélkül szereti, le is szűrheti a pépesített gyümölcsöt.) A banánt meghámozzuk, és egy villával szétnyomkodjuk, de lehet ezt is pürésíteni. A gyümölcsöket összekeverjük egymással és a citrom levével, majd beleöntjük a cukrot és azzal is megkavarjuk. Ha megvan, vihetjük is összeforralni. Ha rumosan szeretnéd, még forrás előtt tedd bele azt. Ha már „gyöngyözik”, még 3-5 percig hagyjuk forrni, de folyamatosan kevergessük közben.

Ha kész, „ugorhatnak” is az üvegekbe.

Még fanyarabb finomság

Ribizli ecet

Hozzávalók:

-6 dl fehér balzsamecet

-30 dkg cukor

-50 dkg ribizli

-1 vaníliarúd

A balzsamecetet a cukorral addig melegítem, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Ehhez hozzáadjuk a megmosott, megtisztított ribizlit és a vaníliarudat. Negyed óráig forraljuk. Kevergessük folyamatosan azért, hogy a bogyók szétrepedjenek és színüket, ízüket az ecet átvegye. Ha kész, szedjük ki a vaníliarudat és szűrjük át az kész ecetet. Ha lehet, még forrón kerüljön az üvegekbe. Nagyjából 1 liter lesz belőle.

Amit a nagymamák biztos nem készítenek

Ribizli likőr

Ami kell hozzá:

-1 kg ribizli

-1 kg cukor

-1 csomag vaníliás cukor

-2 liter víz

-125 ml rum (54 %-os)

-1 üveg pálinka

A ribizlit mosd és pucold meg, tedd a vízbe és negyed órát hagyd forrni. A cukrot és a vaníliás cukrot tedd a forró lébe és hagyd állni az egészet egy éjszakát. Másnap add hozzá a pálinkát és a rumot és már mehetnek is az üvegekbe.

Forrás: chefkoch.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...