2019.08.29. 10:22:41 7320 224

Segítség, kirepültek! - Az elköltöző gyerekek utáni űrről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagy boldogság, amikor a gyermekünk sikereket ér el, felépíti az önálló életét, biztonságban tudjuk és látjuk, hogy megáll a saját lábán. Például egyetemre megy egy másik városba, vagy éppen saját családot alapít. Ugyanakkor szülőként megélni ezt a változást nagyon nagy lelki teher tud lenni. Beszéljünk az üres-fészek szindrómáról!

Költözés a szülői házból - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Költözés a szülői házból

Felnőtt a gyermek, aki köré kb. húsz éve szerveződött minden percünk. Büszkeség és öröm mellé azonban vegyülhet krízis állapothoz vezető negatív érzelmek is. Hiszen a hurrá, végre van szabadidőm a szokatlan szabadság érzését adja, amit talán pont annyira nem tudunk kitölteni semmivel, mint amennyire sokszor belegondoltunk az elmúlt években, hogy „ha lenne időm, akkor…”.

Innentől a magány a társam?

A szabadság mellett ott van a magány is. Egyedül nevelő szülők és rossz házasságban élők esetén még erősebben léphet fel a reményvesztettség, amit a hosszútávú magány ígérete hoz magával. Mégse manipuláljuk a gyermekünket érzelmi támogatásra. Nem csak az ő napjait keserítjük meg ezzel, de a változást önmagunk számára is nehezebb lesz elfogadni. Ismerkedjünk – akár indirekt módon, sport, kirándulás, klubok, online közösségek által.

Segíteni akarok!

Végtelenül és mindig jót akarunk nekik, de szembe kell néznünk a ténnyel, hogy néha azzal tesszük a legjobbat, ha egyet hátrébb lépünk. A szárnybontogatás arról is szól, hogy a fióka egyedül repül köröket. Visszatér a fészekbe, de az addig eltelt időt megoldja már egyedül is. Így van ez a gyermekeinkkel is. Biztos háttérként persze ott állunk, ha segítség kell, de nem lesz gond. Mi is felnőttünk anno a feladathoz, most Ők jönnek.

Mit csináljak?

Legalább két évtizeden át a saját igényeink, vágyaink hátrébb szorultak. Ennyi idő után arra is nehéz ráébredni, hogy mik is voltak azok az igények és vágyok, egyáltalán most is ugyanazok -e az elképzeléseink a kellemes időtöltésről. Csinálj a hobbidból mellékállásként vállalkozást, kezdj bele új dolgokba. Sokszor a kettesben töltött idő hiányát ilyenkor a házasságokban a kettesben tehetetlenség váltja fel. Használjátok jól az időt! Csináljatok közös programokat, figyelemmel és törődéssel ismerjétek meg újra egymást. Hiszen mindenki folyamatos változásban van és sokszor hajlamosak vagyunk túl hosszan azt látni a mellettünk lévő emberbe, aki akkor volt, mikor megismertük.

A haszontalanság érzése

Ez talán a legnehezebb mind közül. Eddig volt valaki mellettünk, vagy sokszor inkább rajtunk, akinek szüksége volt ránk a mindennapokban. Most is szüksége van ránk, de a háttérben. Azonban ezt az űrt betölthetjük önkéntes munkával, pót-nagymamasággal, akár állatokkal.

Fejeld meg még egy változással

Nehéz a változás? Vond el a figyelmed egy másik nagy váltással! De figyelj rá, hogy pozitív legyen! Nincs már előtted szakmai kihívás? Vágj bele egy új munkakörbe. Falusi életre vágysz? Nosza, mi tart vissza? Mindig is változtatni akartál a külsődön? Hát mikor, ha nem most? Bár veszteségnek érzed, a fészek elhagyása az elmúlt évek sikere. Önálló, stabil felnőttet neveltél fel. Légy nagyon büszke, Rá és Önmagadra!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...