2017.07.14. 16:48:42 12896 290

Santorini, a görög gyöngyszem
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Santorini szigete egy valódi igaz gyöngy lehet azoknak, akik szeretnek különlegességeket látni.Természeti és kulturális látnivalókban is bővelkedik a sziget a maga 90,7 négyzetkilométerével, ám a méretéből adódóan inkább 1 napos kirándulásra alkalmas, de azt nem szabad kihagyni, főleg, ha Krétán jársz!

Santorini - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Santorini

Santorini dióhéjban

Santorini egy kis szigetcsoport a nagy Kikládok szigetcsoporton belül, az Égei-tenger déli részén. A Santorini szigetcsoport főszigetét Thirának nevezik. Ezen kívül van egy melléksziget, Thirissia és egy lakatlan sziget, valamint két vulkanikus szigetecske.

1335 kilométerre van Budapesttől, Krétától északra 142 kilométer távolságban, kb. 200 kilométerrel keletre a görög szárazföld déli végétől. Az ismertebb görög szigetek közül Naxoshoz van közel, attól délre. Santorini összterülete 90,7 négyzetkilométer, lakossága kb. 16 ezer.

10 dolog, ami tetszett Santorini szigetén

  1. Romantikus látképek, lenyűgöző panorámák, csodás naplementék
  2. A mesés, tengerre néző fehér falu, Oia, a hegytetőn
  3. Könnyen bejárható és feldolgozható sziget
  4. Nagyon barátságos, egyedi a légkör, vegyesen természetes és nagyvilági, megnyugtató és ugyanakkor izgalmas
  5. Szuper a gasztronómia, jók a borok, gazdag kulturális és történelmi örökség (régi romok)
  6. Roppant érdekes a táj, a színek, rengeteg hálás fotós téma, karakteres hely
  7. Igazán szép reprezentánsa a görög szigetvilágnak
  8. Sokféle strand fedezhető fel
  9. Megfelelő hely nászutazáshoz vagy csak szimplán szerelmespárok romantikázásához, talán inkább pároknak való, mint családoknak
  10. Lehet strandolni is, és kirándulni is

10 dolog, ami nem tetszett

  1. Nyáron megpróbáltató lehet a hőség
  2. Elég drága (s egyre drágább), persze sok mindent költségesen kell a szigetre hozni
  3. Idegesítőek tudnak lenni a luxushajókról kiáramló csoportok, felborítják a sziget idilljét
  4. Picit komplikált körbe menni a szigeten
  5. A főszezoni (július, augusztus) zsúfoltság, a menő utcákon alig lehet előre lépdelni, a sziget kezd túlságosan elüzletesedni
  6. Sok helyen sokat kell lépcsőzni, vagy dombon felfelé gyalogolni (hőségben ez kimerítő)
  7. A kanyargós országutakon nem mindig könnyű autót vezetni
  8. A sziget növényzete nem kifejezetten buja, elég szikár
  9. Néhány nap után unalmassá válhat, ha ráadásul a partnerünk is az
  10. A 4 órás kompozás (ma már ez 2,5 óra is lehet Krétáról)
SantoriniSantorini

Időjárás és éghajlat

Santorini klímája jellegzetesen mediterrán. A tavasz és az ősz a legkellemesebb. Júniusban és szeptemberben 20 és 25 között mozog az átlagos hőmérséklet. A nyarak nagyon szárazak és melegek, de szerencsére a friss tengeri szellők enyhítik a hőséget.

Közlekedés

Thira főszigeten rendes távolsági buszközlekedés működik. Azonban a buszjáratok nem érintik a sziget valamennyi települését. A menetrend nem sűrű. A busz menetrendeken gyakran változtatnak, az az alaposan tájékozódni kell.

Az Air Berlin Bécsből közvetlenül repül Santoroni szigetére.

Közbiztonság és kellemetlenségek

Santorini szigetén a közbiztonság kifejezetten jó. A turisták sérelmére elkövetett bűnesetek száma elenyésző. Nagyon kicsi az esélye még a zsebtolvajlásnak is. Kellemetlenségek azért vannak, például olyan formában, hogy a tájékozatlan nyaralót számlázásnál becsapják egyes bárokban és éttermekben. Ne nagyon vásároljunk olyan boltokban, étkezzünk olyan vendéglőkben, ahol nincsenek kiírva árak. Kirándulásoknál a sziklákon, mély szakadékok előtti alacsony falakon nagyon ügyeljünk izgő-mozgó gyerekeink épségére. Az idősebbeknek arra kell vigyázni, hogy a lépcsők csúszhatnak. Barlangtúrákon ajánlatos nem letérni a normál ösvényekről, utakról, mert a tufa anyagú sziklák stabilitása rizikós.

Miként sok más görög szigeten, Szantorini-n is nagyon sok a kóbor kutya, vagy egyszerűen a tulajok által túlságosan is szabadon eresztett eb. Bár a termetes kutyák nem harapnak, azért kellemetlen néha az, ahogy az embereket, túracsoportokat kitartóan követik, mert talányos, hogy mit is akarnak, pláne ha csapatban vannak és szinte valamiféle csatasorba állva vagy mozogva látjuk őket. Valójában valószerűtlen, hogy veszélyessé váljanak, de sok turista mégis kellemetlenül érzi magát a közelségük, a kiszámíthatatlanság érzete miatt. Ugyanez a helyzet a strandokon.

Egyéb hasznos információk

A helyiek közül sokan értenek angolul, olaszul, sőt németül is.

Vigyen napvédőkrémet, mert a nap ereje nagyon erős a szigeten. Nem mintha nem lehetne helyben kapni, de meglehetősen drága. Szórakozási lehetőségek szempontjából elsősorban Fira városka jöhet számításba, ott is az Erithrou Stavrou utca. Éjszakai klubok tekintetében Kamariban van még nagy választék. Sok más helyen jelenthet szórakozást egyszerűen kiülni valamelyik szép, nyugis teraszbárban.

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...