2015.01.20. 14:11:36 10098 53

Rügyvizsgálattal ellenőrizd, hogy rendben lesz-e a termésed!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha továbbra is ilyen enyhe marad a tél, akkor a gyümölcs- és zöldségtermelő kertészeknek komolyan aggódniuk kell majd a kora tavaszi fagyok miatt. A rügyvizsgálattal ellenőrizhető, hogy okozott-e károkat a fagy, vagy felesleges az aggodalom. Ismerd meg Bálint gazda technikáját, és használd, amikor szükséges!

Cseresznyefa rügy - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cseresznyefa rügy

Az enyhe tél és a fagyveszély

Az édenkert.hu egy hasonlóan enyhe tél idején interjúvolta meg Bálint gazdát, aki nagyon hasznos tanácsokat oszt meg arról, hogy mit érdemes ilyenkor figyelni, és melyik az a pont, amíg nincs semmi probléma.

A hideget jól bírják a növények, hiszen ilyenkor télen nyugalmi helyzetben vannak, így ha normális téli időjárás van, akkor aggodalomra nincs ok. A legtöbb növény még a -20 fokos hideget is átvészeli, a kényesebbeket, pedig megvédhetjük a fagyok ellen. A probléma akkor kezdődik, hogyha enyhe időjárás van, és a nyugalmi állapot helyett hajtani kezdenek a gyümölcsfák és az évelő növények.

Folyamatosan meleg rekordok dőlnek meg ezen a télen, ami valószínűleg idő előtti rügyezéshez fog vezetni. A baj ezzel csak az, hogy egy friss, fiatal kis rügyet már a legkisebb fagy is megviseli. Sőt, csupán a fagy közeli hőmérséklet is. Ráadásul az enyhe idő a kórokozóknak is kedvez, így ha a növények átvészelik az esetleg visszatérő hideget, tavasszal mindenképpen ügyelni kell a fertőzésekre, és az úgynevezett lemosó permetezéssel lehet védekezni.

Mit figyelj a rügyeken?

Ha megfogadod Bálint gazda tanácsait, akkor egy cseresznye vesszőn ellenőrzöd majd a rügyek megjelenését és milyenségét. A cseresznyefa ága különösen alkalmas a vizsgálatra. Egyszerűen vágj le egy vesszőt, keress rajta rügyeket, és vágj félbe egyet hosszában. A rügynek belül zöldnek kell lennie a teljes felületén.

A fagyás barnás elszíneződést okozhat benne. Ha csak a csúcs barna, akkor nincsen semmi ok az aggodalomra, még ki hajthat a virág és beporozhatják a méhek, lehet belőle gyümölcs. Ha viszont az alapja vagy esetleg az egész barna belülről, akkor sajnos megfagytak a rügyek, nem igazán számíthatunk termésre.

Amíg tehát zöld belsejű rügyeket látunk, nem kell félnünk attól, hogy termés nélkül maradunk. Ha az időjárás nem kezd erősebb felmelegedésbe, és elkerülnek minket a fagyok is az enyhe tél után, akkor a rügyek nem fognak megduzzadni és tovább hajtani.

Forrás: edenkert.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?

A nyár lédús és édes csemegéje: a tápanyagokban gazdag dinnye

A nyári szezontól leválaszthatatlanná vált dinnye tápanyagban gazdag, édes, lédús, zamatos és kiváló forrása a rostoknak, a K-vitaminnak, a káliumnak és a réznek. Mitől válik még tökéletes „nyári snack”-ké ez a C- és B6-vitaminban is bővelkedő, a tökfélék családjába tartozó haszonnövényfaj?

Örüljünk, hogy itt a nyár! – A legjobb dolgok a forró évszakban!

A kánikula idején a mindennapok nyüzsgése lassabbá válik, teret engedve a feltöltődésnek és a szórakozásnak. Akár a tengerparton sütteted a hasad, akár a hegyekben túrázol, a nyár a legjobb időszak arra, hogy kikapcsolódj, új élményekkel gazdagodj, és feltöltődj a természetben. Élvezd a nyár kínálta lehetőségeket, és hagyd, hogy a napsütés és a szabadság felfrissítse a tested és a lelked!