2014.12.21. 12:34:10 8774 67

Reuma és veseproblémák esetén is hatásos, mi az?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokáig hanyagolták el ennek az értékes növénynek áldásos hatásait, sőt mi több nem is tekintettek rá úgy, mint gyógynövény. Aztán egyszer csak minden megváltozott, és ma már nehéz elképzelni a csalán nélkül az életünket. Ha neked eddig kimaradt, ismerd meg jobban, és alkalmazd bátran!

Csalántea - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csalántea

Levelei érintésre kellemetlen égető érzést és viszketést váltanak ki a bőrön. Ugyanakkor éppen a csalánszűrökben található, égető hatású vegyület tartalmazza a csalán egyik legfontosabb hatóanyagát. A reumában szenvedő betegek testét mind a mai napig csalánnal dörzsölik be (csapkodják). A kezelés eredményeként az eljárásnak alávetett testrészek vérellátása megélénkül, a panaszok enyhülnek. A népi gyógyászatban méregtelenítő és tisztító hatását használják ki.

A csalánlevél a tavaszi tisztítókúrák során alkalmazott vértisztító gyógyteák állandó összetevője.

A gyökeréből készített tea serkenti a vizelettermelést, és ezzel enyhíti a prosztata-megnagyobbodás tüneteit. A csalán mindezeken túl vitaminokat és ásványi anyagokat, például kovasavat, káliumot és vasat tartalmaz.

Vizelethajtó hatású gyógynövény

A csalántea serkenti az emésztést, ezenkívül vizelethajtó hatású. Egy bögrébe 2-3 kávéskanál szárított csalánlevelet szórunk, lobogva forró vízzel felöntjük. A forrázatot lefedve 5-10 percig állni hagyjuk. Naponta kétszer fogyasszuk lassan kortyolgatva, étkezések után fél órával. A teát ízlés szerint édesíthetjük egy kevés mézzel.

Gyógyhatás: A csalán fő hatóanyagai közé tartozik az acetilkolin, a hisztamin, a klorofill, egyes enzimek, növényi hormonok, ásványi sók, természetes savak, többek között a hangyasav és a csersav, valamint bizonyos vitaminok. Ez az összetevő-kombináció vérképző és vizelethajtó hatású, tisztítja a vért, méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, serkenti az anyagcserét, továbbá támogatja az emésztést. Hatékonyan alkalmazható reuma, vérszegénység és köszvény esetén, A csalánból készült főzetet mindemellett külsőleg is alkalmazzák, haj- és bőrápolásra.

Vitaminok és ásványi anyagok a gyógynövényben

A csalántea nyáron kitűnő szomjoltó, mely sok értékes tápanyagot tartalmaz. C-vitaminnal és létfontosságú ásványi anyagokkal (kálium, kalcium, kovasav) látja el a szervezetet, serkenti az anyagcserét. Vizelethajtó tulajdonságának köszönhetően a vért és a bőrt egyaránt megtisztítja a méreganyagoktól.

A csalán felhasználása

  • A csalántermés serkenti a tejkiválasztást. A csalán terméséből készített tea szoptatós anyáknál fokozza a tejkiválasztást. A mozsárban összetört csalántermést mézzel és vízzel is kikeverhetjük. Ebből fogyasszunk naponta 3x2 kávéskanállal.
  • Csalánlevéltea reumatikus fájdalmakra. A csalánlevélből készült tea vagy a vértisztító gyógynövénykeverék valamelyest késleltetheti az ízületeket elhasználódását, mérsékelheti a panaszokat.
  • Csalánfőzet hajhullásra. 20 dkg felaprított csalán 5 dl vízben, 5 dl ecet hozzáadásával 20 percig főzünk. A főzetet sűrű szitán átszűrjük, és naponta kenegetjük vele a fejbőrt. A csalán hatóanyagai javítják a fejbőr vérellátását. Hajmosás után a haj öblítéséhez is használhatunk csalánból készült forrázatot.
  • Vesehomok megelőzésére. Egy bögrébe 3-4 kávéskanál csalánt szórunk, lobogva forró vízzel felöntjük. A forrázatot 10 perc elteltével átszűrjük. Naponta háromszor igyunk meg egy csésze frissen elkészített teát.
  • Prosztatapanaszokra - Ha az orvos másként nem rendeli, naponta igyunk meg 2-3 csésze csalángyökérteát. Egy bögrébe 1 kávéskanál durvára aprított csalángyökeret szórunk, lobogva forró vízzel felöntjük. 5-10 percig állni hagyjuk.

Gyógyteakeverékek

Vértisztító gyógytea

  • 20 g csalánlevél
  • 20 g gyermekláncfű
  • 20 g mezei zsurló
  • 20 g nyírfalevél
  • 20 g csipkebogyó

Ez a gyógyfűkeverék kiválóan alkalmas tavaszi tisztítókúrához. Enyhe vízhajtó tulajdonságának köszönhetően segít megszabadulni a szervezetben felgyülemlett méreganyagoktól.

Gyógytea Reumatikus panaszokrar

  • 40 g csalánlevél
  • 20 g réti legyezőfű
  • 20 g ördögcsáklya
  • 20 g fűzfakéreg

3 evőkanál gyógyteakeveréket 5 dl lobogva forró vízzel felöntünk, 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A forrázatból három héten keresztül naponta 2-3-szor fogyasszunk 1 csészével. 10 napos szünet után a kúrát megismételjük.

Általános erősítésre

  • 20 g csalánlevél
  • 20 g cickafark
  • 20 g orbáncfű
  • 10 g kis ezerjófű
  • 20 g borókabogyó
  • 10 g bormenta

Egy bögrébe 1 kávéskanál keveréket szórunk, lobogva forró vízzel felöntjük, állni hagyjuk. Étkezés után fél órával, lassan kortyolgatva fogyasztjuk. A teát mézzel ízesíthetjük.

Érdemes tudni

Zsenge csalánlevelekkel leveseket, salátákat vagy zöldséges ételeket gazdagíthatunk. A levélben található hatóanyagok, elsősorban az enzimek különösen kedvezően hatnak az emésztésre.

VIGYÁZAT! A csalánkúra nem tarthat tovább nyolc hétnél. Vesebetegség, veseelégtelenség vagy szívgyengeség fennállása esetén konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt csalánkúrába kezdenénk.

A cikk csupán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvos véleményét.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...