2017.04.19. 14:32:12 17302 353

Réti here, vörös here - gyógynövényként bánj vele!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A réti herét, melyet egyes területeken vörös hereként ismernek, már a középkorban is fontos gyógynövényként tartották számon. Olyan népbetegségekre hozott enyhülést, mint a köhögés, bőrproblémák vagy a gyulladások. Számos növénygyűjteményben megtalálható volt.

Vöröshere | Forrás: pixabay.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vöröshere | Forrás: pixabay.com

Jellemzők: A pirosan virágzó réti here a pillangósvirágú növények közé tartozik. Szerteágazó szára 15-30 cm magasra nő. A virágokban rengeteg a nektár, kellemes, mézes illatuk van, az ízük édeskés.

Előfordulás 

A réti here szinte egész Európában és Közép-Ázsiában megtalálható, és Amerikába is elvitték, ahol hamar meghonosodott. Általában réteken, legelőkön, mezőkön, utak mentén nő. Takarmánynak is termesztik, mivel fehérjében gazdag.

Növényi nyersanyag, gyógyászati célokra csak egészben megszárított virágait használják.

Gyógyhatású összetevők 

A virágok gazdagok csersavban, amely összehúzza a szöveteket és gyulladáscsökkentő hatású. Található bennük ezenkívül illóolaj, a szervezet védekezőképességét támogató glikolok, illetve antioxidáns hatású fenolok és flavonoidok.

Javallatok

Csersavtartalmának köszönhetően a réti here kiválóan alkalmas a nyálkahártya gyulladásainak kezelésére, gyulladásos eredetű hasmenés esetén, valamint olyan bőrbetegségek gyógyítására, mint az ekcéma vagy a pikkelysömör. Külsőleg alkalmazva a réti here puhítja a láb kemény és kidagadó visszereit és a fekélyeket. A népi gyógyászatban használják lábadozó vagy műtéten átesett betegek erősítésére, valamint vértisztításra, illetve máj- és epebetegségek gyógyítására. Mivel a réti here felszaggatja a hörgőváladékot, a belőle készült főzet segít köhögés, elhúzódó légcsőhurut és szamárköhögés esetén. A réti here főzetével készült ülőfürdő hatásos lehet enyhe hüvelyi folyás kezelésére.

Érdemes tudni: a fehér here a réti here közeli rokona, gyógyító hatása hasonló. Ennél a növénynél is a szárított virágokat használják gyógyászati célokra.

Alkalmazás

Forrázat

Nagyjából 6 szárított virágot öntsünk le 2,5 dl forrásban lévő vízzel, majd hagyjuk állni 15 percig, hogy leülepedjen. Igyunk meg belőle naponta egy csészével, igény szerint mézzel édesítve.

Kúra

Vértisztítás céljából igyunk meg 4-6 hétig naponta 2-3 csésze frissen leforrázott teát.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...