2024.08.06. 08:32:56 5853 189

Repülő autók és kihívások
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokak szerint vannak arra utaló jelek, hogy közeledünk a repülő autók korszaka felé, ám mindaddig temérdek kihívás tornyosul előttünk. Az FAA légiközlekedési hivatala a tavalyi év során egy különleges légialkalmassági bizonyítványt állított ki egy repülő autómodellre, amit az Alef Aeronautics autóipari és légiközlekedési vállalat fejlesztett ki. Noha ez a modell egyelőre csupán kutatási-fejlesztési célt szolgál, mégis elmondható róla, hogy jelentős előrelépést jelent a légi mobilitás jövőjét illetően.

A jövő autója? - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A jövő autója?

Az Alef vállalat munkatársai már több éve dolgoznak azon, hogy a korábban megálmodott repülő autók ne csupán a sci-fi alkotásokban legyenek fellelhetők, hanem a mindennapok eszközeivé formálódhassanak. Az általuk megalkotott 2019-es prototípus, az A-modell, két utas szállítását teszi lehetővé, és nagyjából 177 km repülési hatótávolsággal büszkélkedik. Ezt a karcsú, kompakt autómodellt úgy tervezték meg, hogy a hagyományos autók képességeivel is rendelkezzen, ezért nem igényel speciális pályát a fel- és leszálláshoz, és egy normál gépjármű számára kialakított parkolóhelyen is kényelmesen elfér. Az A-modell a felszállását az ajtói szárnyakká alakításával oldja meg; ezzel az innovatív technológiával pedig drámai módon megváltoztathatja a mindennapi közlekedés mibenlétét.

A tökéletes repülő autó elkészüléséhez még számos technológiai akadállyal és kihívással kell megküzdeni

Jim Dukhovny, az Alef Aeronautics vezérigazgatója szerint: vannak olyan összetevők, amik egyszerűen még nem is léteznek - ilyen példaként a differenciális feszültség elkerülését biztosító specifikus propeller motorrendszerek hiánya. Aztán itt van az újszerű légi járművek méret- és súlybeli korlátjának kérdése is, ami ugyancsak erőteljesen befolyásolja - tudniillik késlelteti vagy felgyorsítja - a mindennapi légi közlekedés korának beköszöntét. És természetes nem feledkezhetünk meg az anyagi támogatás mértékéről sem, amit leginkább az ebben érdekelt nagyközönség és a támogatók mozgathatnak, irányíthatnak és határozhatnak meg - olvashatjuk a BBC.com egy korábbi írásában.

A fejlesztőcég reményei szerint: előreláthatólag 2026 elején már elkezdheti a repülő járművek gyártását - azonban 300 ezer dolláros áron már most előrendelhetőek. Az „előfutár” szerepet betöltő A-modell ultrakönnyű, jogi besorolása szerint pedig „alacsony sebességű járműnek” minősül. Dukhovny meglátása szerint a lovas közlekedésről az autósra történő váltás során is szembe kellett nézni olyan korábban ismeretlen próbatétellel, mint például az sokrétű jogi és biztonsági akadályok.

További kérdésként merülhet fel, hogy egyáltalán ki fogja vezetni ezeket a méregdrága kategóriába sorolható újszerű járműveket, és milyen jogosítványra lesz szükségük ahhoz a leendő tulajdonosoknak ahhoz, hogy legálisan vezethessék azokat? A városok légi mobilitásának műveleteiért az adott ország léginavigációs hatósága lesz felelős, aminek szigorú biztonsági felülvizsgálatokat kell végeznie.

A Time magazin július 31-i cikkében Dr. Steve Wright repüléselektronikai és tudományos főmunkatárs, aki nem mellesleg óvatos a repülő autók vonzerejének kérdésében, megjegyezte, hogy közel három évtizednyi repülőgép-fejlesztői tapasztalat után, 2017-ben belevágott az elektromos repülőgépekkel való foglalkozásba. Felkérték, hogy véleményezze az eHang 184 elnevezésű kínai utasszállító drónt, amit Dubajban automatizált taxiszolgáltatásként terveznek hasznosítani. A jármű küldetését a fejlesztőcége, az eVTOL, a következőképpen határozta meg: a biztonságos, autonóm és környezetbarát légi mobilitás biztosítása. Dr. Wright szellemesen hozzáfűzte: nem tervezi a korai repülésre való önkéntes jelentkezést, sőt, mint mondta: „rúgkapálva és sikoltozva” kellene őt felcipelni a jármű fedélzetére. Szerinte jelen pillanatban vitathatatlan, hogy Kína vette át a vezetést az eVTOL - vagyis az elektromos függőleges fel- és leszálló repülőgépek, légi taxik - „erőpróbájában.”

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...