2021.07.08. 12:01:55 7074 237

Régi ékszereink új élete - így frissítsd fel a meglévő darabokat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ékszereink olykor elveszítik egykori fényüket, megkopik csillogásuk, vagy kimennek a divatból. Ám olykor nem kerülnek mindjárt a kuka kategóriába, anyagi vagy éppen eszmei értékük miatt. Mert bizony az is lehet nagyon értékes, ami csak pár forintot ér, és az is szorulhat felújításra, ami sokba került.

Ékszer tisztítása - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ékszer tisztítása

Nincs szíved megválni kedvenc ékszereidtől, annak ellenére, hogy megkoptak vagy kimentek a divatból? Legyen szó akár bizsuról, akár nemesebb anyagból készült ékszerről, mindig van mód, amivel megmentheted, felújíthatod őket.

A nemesfémek

Egy örökség vagy egy régen kapott darab sokszor porosodik az ékszertartó mélyén, ahelyett, hogy hordanánk, legtöbbször azért, mert nem passzol hozzánk vagy kiment a divatból. Ilyenkor érdemes felkeresnünk egy ötvöst, és kikérni a véleményét a lehetőségekről, hiszen nem kell mindjárt a teljes beolvasztásban gondolkodnunk, olykor elég egy kis módosítás. Egy régi gyűrűből, jellegzetességeit megtartva lehet gyönyörű medál vagy egy karperec ékes központi eleme, de akár módosított formában új életre kelhet egy frissebb dizájnnal gyűrűként, vagy egy pár fülbevaló is készülhet belőle. Épp így bármilyen arany vagy ezüst ékszer ósdi, de kedvesből, viselhető kedvenc emléktárggyá avanzsálhat.

Amit egyszerűen meguntunk, abból pedig érdemes egy megálmodott darabot készíttetni, hogy ismét viselni tudjuk. Ha csak megkopott, fényét vesztette az aranyunk, ezüstünk: gyógyszertári alkohollal, szemüvegtörlővel, bársony darabbal vagy más szálmentes kendővel töröljük át az ékszert. Ha ez nem elegendő és nem sérülékeny a felület, a fogkrémes polírozás is szinte mindig beválik. Az ezüst tárgyaknak az ecetes-szódabikarbónás forró fürdő is jót tesz, visszanyerik tőle az eredeti, oxidáció előtti fényüket. Igazán koszos ékszereket mielőtt a fentieket alkalmaznánk mosogatószeres meleg vízben pihentessük fél órán át, hiszen így a zsíros szennyeződésektől is megszabadítjuk. Végül dörzsöljük át őket 1-2 csepp kézápoló olajjal, hogy tartósan szépek maradjanak és gyönyörűen csilloghassanak.

A bizsuk új élete

A legtöbb kevésbé nemes ékszert is megéri felújítani, ha kedvenc darabunkról van szó vagy emlék köt hozzá. Ezek jóval sérülékenyebbek, könnyebben kopnak nemesfém társaiknál. Sokszor segít egy egyszerű újrafűzés, újracsomózás is, máskor komolyabb beavatkozásra van szükség. Például egy nagyon kedvelt, de kopottas darab kaphat ezüst vagy arany bevonatot, amivel szebb és tartósabb lesz. Ha pedig végleg dobozba kerül a nagy kedvenc, mert időközben például stílust váltottunk, akkor itt az ideje legszebb részeit kitűző vagy kulcstartó alapra helyezni!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Drakula történetek. Valóság vagy fikció?

Drakula halott és élvezi, Az ismeretlen Drakula, Nosferatu: az éjszaka fantomja, Van Helsing, Renfield, The last voyage of Demeter… csak néhány alkotás a filmek tömkelegéből, melyeket az elmúlt években láthattak az érdeklődők Drakulával a középpontban különféle kategóriában és stílusban. Nem beszélve a regényekről – példaként Bram Stoker dark-fantasy műfajban készült Drakula-történetéről, vagy mondjuk Karen Essex A szerelmes Drakula szórakoztató regényéről. Megunhatatlan? Elgondolkodtató, esetleg elborzasztó? Mi az a belső mágnes, amely örökzölddé formáltan magához vonzza a Drakulát „boncolgató” történetek garmadáját?

Ide ne! – 2+1 hely a testeden, ahova nem való a parfüm

Megtalálni a legjobb pontot a bőrödön, ahol a legjobban és a leghosszabb ideig illatozik a parfüm – hát, nem egy egyszerű feladat. Némi utánajárás és nem kevés kísérletezgetés után azonban sikerrel járhatunk, minden esélyünk meglesz az egész napos illatozásra. Ám vannak tiltólistás helyek a bőrünkön, ahova vétek parfümöt fújni.

Nem mondjuk, hogy ezektől megszereted a takarítást, de legalább gyorsabban végzel vele!:)

A karácsony előtt nagytakarítást már nyomokban sem tartalmazza az otthonod. Legyünk őszinték, az ünnepek után örültünk annak, hogy visszarázódtunk a munkába, eszünk ágában sem volt már megint nekiállni takarítgatni. De a helyzet most már tarthatatlan, ideje újra felvenni a (gumi)kesztyűt!