2021.07.08. 12:01:55 7251 238

Régi ékszereink új élete - így frissítsd fel a meglévő darabokat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ékszereink olykor elveszítik egykori fényüket, megkopik csillogásuk, vagy kimennek a divatból. Ám olykor nem kerülnek mindjárt a kuka kategóriába, anyagi vagy éppen eszmei értékük miatt. Mert bizony az is lehet nagyon értékes, ami csak pár forintot ér, és az is szorulhat felújításra, ami sokba került.

Ékszer tisztítása - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ékszer tisztítása

Nincs szíved megválni kedvenc ékszereidtől, annak ellenére, hogy megkoptak vagy kimentek a divatból? Legyen szó akár bizsuról, akár nemesebb anyagból készült ékszerről, mindig van mód, amivel megmentheted, felújíthatod őket.

A nemesfémek

Egy örökség vagy egy régen kapott darab sokszor porosodik az ékszertartó mélyén, ahelyett, hogy hordanánk, legtöbbször azért, mert nem passzol hozzánk vagy kiment a divatból. Ilyenkor érdemes felkeresnünk egy ötvöst, és kikérni a véleményét a lehetőségekről, hiszen nem kell mindjárt a teljes beolvasztásban gondolkodnunk, olykor elég egy kis módosítás. Egy régi gyűrűből, jellegzetességeit megtartva lehet gyönyörű medál vagy egy karperec ékes központi eleme, de akár módosított formában új életre kelhet egy frissebb dizájnnal gyűrűként, vagy egy pár fülbevaló is készülhet belőle. Épp így bármilyen arany vagy ezüst ékszer ósdi, de kedvesből, viselhető kedvenc emléktárggyá avanzsálhat.

Amit egyszerűen meguntunk, abból pedig érdemes egy megálmodott darabot készíttetni, hogy ismét viselni tudjuk. Ha csak megkopott, fényét vesztette az aranyunk, ezüstünk: gyógyszertári alkohollal, szemüvegtörlővel, bársony darabbal vagy más szálmentes kendővel töröljük át az ékszert. Ha ez nem elegendő és nem sérülékeny a felület, a fogkrémes polírozás is szinte mindig beválik. Az ezüst tárgyaknak az ecetes-szódabikarbónás forró fürdő is jót tesz, visszanyerik tőle az eredeti, oxidáció előtti fényüket. Igazán koszos ékszereket mielőtt a fentieket alkalmaznánk mosogatószeres meleg vízben pihentessük fél órán át, hiszen így a zsíros szennyeződésektől is megszabadítjuk. Végül dörzsöljük át őket 1-2 csepp kézápoló olajjal, hogy tartósan szépek maradjanak és gyönyörűen csilloghassanak.

A bizsuk új élete

A legtöbb kevésbé nemes ékszert is megéri felújítani, ha kedvenc darabunkról van szó vagy emlék köt hozzá. Ezek jóval sérülékenyebbek, könnyebben kopnak nemesfém társaiknál. Sokszor segít egy egyszerű újrafűzés, újracsomózás is, máskor komolyabb beavatkozásra van szükség. Például egy nagyon kedvelt, de kopottas darab kaphat ezüst vagy arany bevonatot, amivel szebb és tartósabb lesz. Ha pedig végleg dobozba kerül a nagy kedvenc, mert időközben például stílust váltottunk, akkor itt az ideje legszebb részeit kitűző vagy kulcstartó alapra helyezni!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton; a Szent Anna tiszteletére rendezett búcsút palóc vendégség követi majd vasárnap.

Ledönthető-e az előítélet masszív fala?

Az egykori kémikus és egyetemi tanár, Fabinyi Rudolf, az 1930-as évek elején úgy fogalmazott, hogy a hiedelmek egész tömege úgy üli meg a közvéleményt, akárcsak a lidércnyomás, melyek között kimagasló helyen szerepel az előítélet. Bár Fabinyi ekkor leginkább a pszichiátriai betegségekben érintettekkel szemben állított beskatulyázásokat helyezte előtérbe, elmondható, hogy ez számos területre kiterjeszthető. Milyen (ős)forrásból eredeztethető ez a nem tapasztalatokra, hanem feltételezésekre alapozott megállapítás? Vajon ledönthetőek ezek a vaskos sztereotípia-falak?