2015.08.23. 08:18:58 8911 205

Ragyogó mosoly – Csak helyesen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bármi legyen a baj, mindenre van megoldás: ha érzékenyek, ha elszíneződtek, ha az őket körülölelő íny vérzik, ha hajlamosak a szuvasodásra. Csak válaszd ki Neked, illetve a fogaidnak megfelelő fogkrémet, fogkefét és mosolyod újra régi fényében tündököl! De milyen az a „megfelelő”?

Fogmosás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fogmosás

A fogmosás az egyik olyan tevékenység, amire már egészen kicsi korunktól megtanítanak minket: hogy reggel, délben, este. Hogy föl és le, meg oldalt, és hátul is, és alaposan. És hogy ez, meg az meg amaz a legjobb fogkrém a világon. És hogy a fogorvos bácsi/néni a barátunk (na, erről engem nem igazán sikerült meggyőzni, de amúgy így van). Mégis vannak kérdések, amik fel-felmerülnek bennünk fogaink ápolásával kapcsolatban.

Milyen legyen a sörte?

Azt gondolhatnánk, az erős, vagy közepesen erős sörték a legjobbak. Ám a túlságosan erős sörték felsérthetik a fogzománcot, illetve a fogínyt. Válasszunk lágy, lekerekített „hajú” fogkefét.

A méret tényleg lényeg!

Minél nagyobb a fogkefe feje, annál nagyobb felületen tudjuk vele tisztítani fogainkat. Hát, azért ez nem egészen így van. Fogorvosok szerint a fogkefe fejének ideális mérete nem nagyobb 1,5 centiméternél.

Elektromos vagy manuális?

Mindkettőnek megvannak az előnyei, hátrányai is. Tulajdonképpen a fogmosási technikán múlik sok minden. Arra mindkét esetben figyeljünk, hogy ne nyomjuk rá túlságosan a sörtéket a fogunkra, mert ezzel sokat árthatunk a fogzománcunknak: a fogíny visszahúzódhat és a zománc még védtelenebb lesz.

A fogás a lényeg

Ha még mindig nem tudtad eldönteni, hogy melyik típusú fogkefét válaszd, már finomíthatsz a technikádon, ha odafigyelsz, hogyan fogod meg a kefe nyelét. Ne markold, mert azzal arra ösztönzöd magad, hogy rányomd a sörtéket a fogaidra, ami a fent már írt problémát okozhatja. Finoman, az ujjhegyeiddel tarts meg a kefét, így a nyomási technikádon is sokat javíthatsz!

Amit a fogkrémről tudni érdemes

Rengetegféle fogpaszta közül választhatunk már, fogaink, ínyünk milyenségének megfelelően. Fogorvosoddal konzultálva eldönthetitek, melyik számodra a legmegfelelőbb. Ha a ragyogó fehérség a cél, választhatsz a különböző fehérítő fogkrémek közül is. Ám ezeknél érdemes odafigyelni az ún. RDA-értékre, mely a benne található parányi tisztítószemcsék arányát jelenti. (Az érték a tubus hátoldalán van feltüntetve.) Egyes ajánlások szerint a maximum 150-es RDA értékkel bíró krémek még megfelelőek, mások szerint már a 70-es fölöttieket sem a legjobb tartósan használni. Ezért is érdemes saját orvosoddal beszélni, mielőtt bármilyen döntésre jutsz fogaid ápolásával kapcsolatban.

Forrás: miss.at, webbeteg.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...