2021.04.07. 17:30:00 9913 263

Ragaszkodj hozzá mind egy szálig! Megfelelő táplálkozással a hajhullás csökkentéséért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Minél hamarabb vesszük komolyan a hajhullás tüneteit, annál könnyebben tudjuk megakadályozni a visszafordíthatatlan hajkárosodást. Gyakran a nem megfelelő étrend okozta tápanyaghiány a kiváltó ok, amit magunk is egyszerűen orvosolhatunk.

Vitamindús étrend hajhullás ellen - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vitamindús étrend hajhullás ellen

Az „edd magad vékonyra” szlogen mellett az „edd magad dús hajúvá” is ugyanolyan helytálló! Bőrünk állapotának megőrzéséhez hasonlóan a hajszálaknak is szükségük van arra, hogy sejtjeik rendszeresen fel legyenek töltve fontos tápanyagokkal.

Mit kell enni az egészséges (erős és fényes) hajért?

1. Fehérje

Hajunk fő alkotóelemének pótlása elengedhetetlen! Ennek hiányában a hajszálak kiszáradnak és töredezetté válnak. A fehérjeszegény étrend megakadályozhatja a haj növekedését, sőt végső esetben hajhulláshoz vezethet. Húst fogyasztóknak könnyebb a dolguk, mivel a halak – előnye még az Omega-3 zsírsav tartalma is, amely hidratálja a hajat és a fejbőrt -, a csirke és a pulyka tökéletes források erre. A húsmentesen étkezők a hüvelyesek és a diófélék fogyasztása mellett tojás (remek szelén és biotin forrás) és tejtermékek fogyasztásával juthatnak még több fehérjéhez.

Kapcsolódó tippünk: Az Omega-3 fontos növényi forrásai a dió, a tökmag és az avokádó.

2. Vas

Vashiány esetén nem csupán vérszegénység tapasztalható, de a hajgyökerek vérellátása is csökkenhet. Az így megzavart tápanyagellátás pedig hajhullást okoz. A fehér és a vörös húsok és a hal is tartalmaz vasat a szervezetünk számára, míg a vegetáriánusok ezek helyett A- és C-vitamint is tartalmazó leveles zöldségfélékből (pl. kelkáposzta és spenót), továbbá lencse és brokkoli gyakori fogyasztásával juthatnak elegendő vashoz.

3. Vitaminok

C-vitamin

A vasban gazdag ételek fogyasztása mellett az antioxidánsnak számító C-vitaminban bővelkedőket is érdemes fogyasztani, mivel segíti a vas beépülését. Ez a vitamin a kollagéntermelést is elősegíti, amely szerepet játszik a hajszálak megfelelő vérellátásában. Az édesburgonya gyakori tányérra kerülése mellett a következő gyümölcsöket részesítsük előnyben: fekete ribizli, kivi, eper, narancs, cseresznye, szőlő és áfonya.

A- vitamin

A faggyú előállításához van rá nagy szükségünk, hogy a fejbőr viszketését és a száraz haj érzetét elkerülhessük. A béta-karotinban gazdag, sárga zöldségeink jó választások erre a célra, élükön a sütőtökkel és a sárgarépával.

4. Nyomelemek

A diófélék (dió, mandula) és magvak (lenmag, chia mag) amellett, hogy a haj szempontjából lényeges E-vitaminhoz juttatnak minket, a cink és a szelén fő forrásai is. A kiegyensúlyozott étrend részeként védelmet nyújthatnak hajunknak és fejbőrünknek a nap káros hatásaitól, és megelőzhető vele a fejbőr kiszáradása.

+1 tipp: Tápláld hajad külsőleg is!

Egy tojás sárgáját keverjünk el egy fél pépesre zúzott avokádóval és egy kanál mézzel. Ezt a keveréket masszírozzuk bele a tiszta, nedves hajunkba, majd 30 perc hatóidő után mossuk ki. Kéthetente alkalmazzuk!

Forrás: www.bbcgoodfood.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.