2020.12.14. 15:40:57 11605 237

PMS – Hidd el, ez nem női hiszti!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokszor kiabálsz a szeretteiddel látszólag minden ok nélkül? Majd pár percre rá sírva fakadsz? Hidd el, ez nem biztos, hogy hiszti. A PMS állhat ennek a hátterében.

Hisztis nő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hisztis nő

A menstruációt megelőző érzelmi hullámvasút nem a te hibád. Az ilyenkor fellépő gyakori ingerlékenység, agresszívebb megnyilvánulásokért a hormonjaid felelősek. Talán te sem tudod, de ezeket a tüneteket lehet és olykor érdemes is kezelni.

Ösztrogén- és progeszteronszint

A női ciklust ez két fő hormon vezérli. A PMS hátterében sok esetben pszichoszomatikus, genetikai és életmódbeli tényezők mellett az ösztrogén (tüszőhormon) és progeszteron (sárgatesthormon) eltérései állhatnak. Ugyanis, ha ezek a hormonok nincsenek egyensúlyban, azonnal jelentkeznek a PMS-re jellemző tünetek. Manapság a menstruáló nők 60%-a szenved a PMS tüneteitől. Sokaknál a PMS csak testi tünettel párosul, viszont vannak, akiknél testi és lelki tünetek is jelentkeznek.

PMS testi tünetei lehetnek:

 • Mellfeszülés
 • Fejfájás
 • Súlygyarapodás
 • Alhasi görcsök
 • Bőrproblémák
 • Fáradékonyság

PMS lelki tünetei lehetnek:

 • Labilis hangulat
 • Túlérzékenység
 • Ingerlékenység
 • Sírás
 • Szomorúság
 • Idegesség
 • Szorongás
 • Pánik érzés

Mit tegyél, ha felismerted a tüneteket?

A megoldás nem is annyira bonyolult. A menstruáció előtt kerüld a cukrot, a koffeint és az alkohol. Nyilván ez a legnehezebb, hiszen ilyenkor pont ezeket kívánjuk a legintenzívebben. Viszont jó, ha tudod, ilyenkor a vércukorszint hirtelen megemelkedése és süllyedése nemcsak hangulatingadozást, de szorongást is okozhat. Mit tehetsz a tüneteid csillapítására? A mozgásról tudjuk, hogy nagyszerűen orvosolja a depresszív hangulatunkat. Heti 3 alkalommal végzet bármilyen testmozgás a PMS tünetek ellen is kiváló kezelési technika. Ez lehet kertészkedés, kutyasétáltatás, vagy futás is akár. A lényeg, hogy legalább fél órát szánjunk aktív kikapcsolódásra.

Amennyiben a tüneteiden ez sem segít, bevethetsz különböző praktikákat. Igyál nyugtató teát, vagy vegyél be görcsoldót, de akár a fájdalomcsillapítók használata is engedélyezett ebben az esetben.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ledönthető-e az előítélet masszív fala?

Az egykori kémikus és egyetemi tanár, Fabinyi Rudolf, az 1930-as évek elején úgy fogalmazott, hogy a hiedelmek egész tömege úgy üli meg a közvéleményt, akárcsak a lidércnyomás, melyek között kimagasló helyen szerepel az előítélet. Bár Fabinyi ekkor leginkább a pszichiátriai betegségekben érintettekkel szemben állított beskatulyázásokat helyezte előtérbe, elmondható, hogy ez számos területre kiterjeszthető. Milyen (ős)forrásból eredeztethető ez a nem tapasztalatokra, hanem feltételezésekre alapozott megállapítás? Vajon ledönthetőek ezek a vaskos sztereotípia-falak?

Mérgező emberek a környezetünkben - Jelek és lehetséges megoldások

Bizonyos értelemben mindannyian rendelkezünk egy kisebb, esetenként nagyobbra nyúlt, láthatatlan tüskével, mellyel néha akarva, ám legtöbbször mégiscsak akaratlanul „megmérgezünk” másokat. Megbántjuk a szeretteinket, a barátainkat, a környezetünkben élő embereket. Egy meggondolatlanul elejtett szó, mely kígyóméregként fröccsen a másik emberre, egy figyelmetlenség, egy óvatlanul megtett lépés, vagy egy elsietett döntés mind toxikus eredményeket szülhet. De kik azok, akik a mérgezés külön csoportjába sorolhatók? Miről ismerhetjük fel ezeket a viselkedésformákat, illetve mivel gyógyíthatjuk meg a „méregbe borult” helyzeteket?

Tanulható-e az optimizmus?

Lionel Tiger amerikai antropológus, az optimizmust az evolúció során kialakult, az emberek egyik legmeghatározóbb funkciójaként értelmezte. Azt figyelembe véve, hogy az optimizmus a jövőről való gondolkodást hordozza magában - mely az elmúlással való szembesülést is tartalmazza -, tulajdonképpen a félelem ellensúlyozójaként is jellemezhető. Annak ellenére, hogy az előbbi megfigyeléssel nem mindenki ért egyet, tagadhatatlan, hogy az optimizmus az egészségre is erőteljes hatást gyakorol. De vajon tanulható az optimizmus?