2020.05.20. 16:48:19 10107 347

Pásztortáska, a gyulladásgátló és ehető gyomnövény
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ezzel az apró, fehér virágú növénnyel gyomnövényként találkoztam először gyermekkoromban. Szív (hivatalosan táska) formájú terméseit megrázva, mintha zizegett volna bennük valami. Imádtam. Most már tudom, hogy apró magvacskái azok. Azonban most már azt is tudom, hogy szándékosan termesztve kiválóan alkalmazható gyógynövényként is!

Pásztortáska - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pásztortáska

A kínaiak például étkezési célra is felhasználják a palackfű és gezemice néven is ismert növény gyökerét és a gyógyászati célra szintén felhasználható egyéb növényrészeket, azaz a leveleit és a termését. Ezek mellett felhasználható a növény virágos szára gyógynövényként.

Fő hatóanyagai:

Sepherin, B-vitaminok, kálium, ásványi sók és flavonoidok.

Felhasználási területek, amelyeknél hathat:

  • vérzéscsillapítás: Gyomor és bélfekély, orrvérzéskor hidegen tamponálva, sebgyógyító kenőcsökbe rakva.
  • fogínyvérzés, szájfertőtlenítés: Öblögetéssel.
  • gyulladáscsökkentés -fertőtlenítés, antibakteriális hatás
  • vérnyomás beállítása: forrázat elfogyasztásával.
  • vizelethajtás

A pásztortáskából nemcsak forrázat és kenőcs alapanyaga készülhet, hanem alkoholos tinktúra – 30-40 fokos pálinkát felhasználva - is, amellyel izom- és ízületi fájdalmak csökkenthetők egyes tapasztalatok szerint.

Nyugtató teakeverék összetevőjeként pedig hagyományosan az idegrendszer nyugtatására használják régóta.

Figyelem!

Állapotos nők és szívbetegségben szenvedők számára kifejezetten nem ajánlott alkalmazni! Cikkünk pusztán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, javallatot, szakvéleményt.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

MIND diétával az agy egészségéért

Az életkor előrehaladtával életmódunk szükségszerűen megváltozik. Ezekhez a változásokhoz étrendünknek is igazodni kellene, hiszen megfelelő tápanyagokkal lassítható az agyi funkciók hanyatlása. A demencia nem túl fényes kilátás, éppen ezért vegyük a fáradtságot és támogassuk meg agyunkat az egészségére jótékony élelmiszerek fogyasztásával!

Ma van a legkirályabb világnap, azaz a lusta nap - Te megünnepled?

Valahogy senkit sem érdekel annyira ennek a dátumnak az eredete, hogy kiderüljön, miért is ma tartják világszerte a lusta napot, de ez éppen így van jól. Ha az eredetére nem is derül fény, árulkodó neve láttán nem csodálkozhat senki, hogy egyre csak növekszik a mai világnap rajongótábora.

Villámgyors gyümölcsös sütik

Nyaralás közben, főleg a nagy kánikulában az ember nem szívesen tölti az időt a konyhában, ha nem feltétlenül muszáj. Otthon főzőcskézünk, de ezt a folyamatot minél gyorsabban és hatékonyabban szeretnénk letudni. Azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy amellett, hogy gyorsak vagyunk érdemes hatékonyan is gondolkodni. Lehetőleg kis energiabefektetéssel nagyobb mennyiségű falatoznivalót készítsünk, ami laktató és nem is romlik a fejünkre azonnal, ha nem tesszük hidegre. Ilyenkor jöhet megoldásként szóba a gyorsan elkészíthető gyümölcsös süti. Praktikus, ízletes és bármikor fogyasztható, ha a család megéhezik. Nézzük milyen recepteket próbálhatunk ki.