2022.07.21. 17:30:00 8802 246

Paraszomnia, avagy bizarr dolgok alvás közben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nyugodt alvásnak nincsen párja, és ezt az alvási zavarokkal küzdőknél senki sem tudja jobban. Ezeken kívül még akad egy maréknyi, furcsa orvosi jelenség, amely próbára teheti az embereket, és a velük egy háztartásban élőket. …és most nem a horkolásra gondolunk.

Paraszomnia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Paraszomnia

A paraszomnia az alvászavarok egy olyan csoportja, amelyek során az alvás furcsa vagy egyenesen ijesztő élményekkel párosul. Ezeket elegendő alvással és következetes alvási-ébrenléti ütemterv betartásával tarthatjuk kordában, de az alkohol és egyéb tudatmódosító szerek, valamint a stressz csökkentése is ajánlott ezzel párhuzamosan.

Éjszakai rémületek és rémálmok

A rémálmok olyan álmok, amelyek elég nyugtalanítók, néha pedig elég ijesztők ahhoz, hogy felébresszenek minket. Esetenként napközben is rányomhatják bélyegjüket a hangulatunkra. Az alvási rémületek szintén ijesztő események, amikor is megmagyarázhatatlan okból felülhetünk az ágyban, vagy akár fel is ugorhatunk, miközben sikoltozunk vagy vigasztalhatatlanul zokogunk néhány másodpercig vagy akár percekig.

Alvási bénulás és hallucinációk

Valakik ébredhetnek úgy is, hogy nehéznek érzik a mellkasukat, esetleg rövid ideig nem tudnak mozogni. Ha ez félelemérzettel is társul, akkor valószínűleg alvási bénulást tapasztalnak. Gyakran előfordulhat az is, hogy ezek az emberek a bénulással együtt olyan dolgokat is látnak, hallanak vagy éreznek, amelyek valójában nincsenek is ott. Ezeket hipnogógikus hallucinációknak nevezik.

Szomnambulizmus / noktambulizmus, avagy az alvajárás

Van, aki különös dologra ébred az éjszaka folyamán; pl. már félig megevett egy süteményt vagy akár éppen vezet. Az alvajárás nem csak kísérteties a környezetünk számára, hanem (élet)veszélyes is lehet! A felnőtt alvajárók 17%-a olyan sérülést is szenvedett már, ami miatt orvosi ellátásra szorult. (A legtöbb alvajáró nem érez fájdalmat miközben alva jár.) Kevesen gondolnánk, hogy másokra is veszélyesek lehetnek, de több mint felük tanúsít erőszakos viselkedést alvajárás közben.

REM-viselkedési alvászavar (RBD)

Először a kívülállók számára ez szintén alvajárásnak tűnhet, de valójában ez akkor fordul elő, amikor valaki a valóságban is megvalósítja az álmát és eljátssza azt, ami az álmában történik. Ez általában egy nagyon intenzív cselekvés, például verekedés vagy futás, de nem ritka az olyan kifinomult cselekvés eljátszása is, mint például a zongorázás.

Robbanó fej szindróma

Ha egy személy nagyon hangos zajt hall vagy érez a fejében, általában a közvetlenül elalvás előtti időszakban vagy éppen ébredéskor, akkor nagy eséllyel erről a paraszomniáról van szó. A hangos zajok robbanásnak, mennydörgésnek, dörömbölésnek vagy reccsenésnek tűnhetnek a fejükben, bár általában fájdalom nem társul ehhez a kellemetlen élményhez.

Forrás: www.quickanddirtytips.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

SEMMELWEIS EGYETEM: A KÓROS SOVÁNYSÁG TOVÁBBRA IS ELVÁRÁS A DIVATSZAKMÁBAN

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. „plusz méretes”, azaz „test pozitív” divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.

A tested többet „mondhat” minden szónál – Mert nem csak szavakkal kommunikálunk

Testünknek külön nyelve van, ami hangok és szavak nélkülisége ellenére is jelentőségteljes. A nem szavakkal közölt kommunikációs módok között élen járnak a gesztusok, a testtartás, a mimika, a szemkontaktus és a testtartás. Ezek alátámaszthatják vagy épp ellenkezőleg: érvényteleníthetik a verbálisan átadott üzenetközvetítéseket. Hitelesíthetik vagy hitelteleníthetik, hangsúlyozhatják vagy súlytalanná formálhatják mindazt, ami a szóbeli közlés során elhangzott.

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.