2014.11.11. 16:00:00 8962 45

Párás lakásban támad a penész! Mit tehetsz?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Jön a tél, amikor sokkal több pára marad a lakásban, s hiába minden takarítás vagy a napi háromszori szellőztetés, a penész akkor is megjelenik. Ráadásul a modern, kiváló szigeteléssel rendelkező műanyag ablakok és ajtók csak nehezítik a helyzetünket. Mit lehet tenni a penész ellen?

Penész a lakásban | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Penész a lakásban | Fotó: 123rf.com

A penész megjelenésének általában az az oka, hogy egy helyiség fala hidegebb, mint maga szoba. A túlzottan párás levegő itt le tud csapódni, a benne található gombaspórák meg tudnak telepedni és, ha már egyszer ott vannak, el is szaporodnak. Az ilyen hőhidakon előbb-utóbb tehát megjelenik a penész, amit csak kínkeservesen lehet távol tartani.

Miért veszélyes a penész?

Amellett, hogy egyáltalán nem esztétikus, nem is higiénikus. A penészgombák hipp-hopp a levegőbe kerülnek és mi belélegezzük őket. A minimum az, hogy allergiás reakciót vált ki a szervezetben: többet folyik az orrunk, kapar a torkunk, viszkethet a szem és köhécselhetünk. Durvább esetekben akár asztmához és más tüdőproblémákhoz is vezethet. A gyerekek kifejezetten veszélyeztetettek, mivel túlérzékennyé válhatnak a többi allergén anyaggal szemben is. Egyszóval a penész nem játék.

Egyszerűbb a megelőzés

A fürdőszobákban és a párásabb helyeken, ahol úgy gondoljuk, hogy megjelenhet a penész mindenképpen tegyünk különböző óvintézkedéseket.

  1. Szellőztessünk rendszeresen, naponta többször is, akármilyen idő van. Fürdés és mosás után mindenképpen, de egyébként se hanyagoljuk el. A huzat segít megszabadulni a párától és a levegőben található gombaspóráktól is, így nem tudnak kialakulni a penésztelepek.
  2. Helyezzünk el páraelszívókat vagy egy tál konyhasót a párás helyiségekben, mint például a fürdőszoba.

Ha már kialakultak a penésztelepek

Nincs mit tenni, fel kell venni a kesztyűt, de nem szabad kesztyűs kézzel bánni velük. Ha gyors megoldásra vágysz, akkor veszel nátrium-hipoklorit tartalmú, penész elleni vegyszert, amit a falra vagy csempére fújva alkalmazhatsz a használati útmutatása szerint. Jobb, ha valamilyen maszkban, kesztyűben és olyan ruhában használod, amit nem sajnálsz, mert eszméletlen büdös, száll és kiszedi a ruhák színét. Viszont tutira fertőtlenít és kinyírja a penészt! Utána és közben is szellőztetni kell. Egy gond van vele, vagyis inkább kettő: csak átmeneti megoldás és tulajdonképpen egy ki tudja milyen hatásokkal rendelkező vegyszer.

Természetes megoldást nyújthat a borecet. Itass át egy szivacsot, vagy használj egy pumpás adagolót, és töröld át a csempét, illetve a penészre hajlamos területeket. Várj legalább egy fél órát és csak utána öblítsd le!

Ennél is kellemesebb a használata a teafaolajnak, ami szintén erős gombaölő hatással bír, viszont egy kicsit drága. Két deciliternyi vízbe egy evőkanál teafaolajat javasolnak a hívei, amelyet egy pumpás adagolóba kell tölteni, s lefújni vele a penészes felületet. Véleményünk szerint ez inkább csak megelőzésre alkalmazható természetes takarítószer, de egy próbát azért megér.

A legjobb megoldást talán a penészesedést gátló falfesték használata nyújthatja. A lényeg, hogy mielőtt használjátok távolítsátok el a penészfoltokat, s utána is ügyeljetek a megelőzésre!

Ha semmi nem segített, akkor érdemes lehet szakember segítségét kérni, aki a levegőben lévő penészgomba koncentrációját is fel tudja mérni, s különböző megoldásokat javasolhat.

Forrás: szephazak.hu, ezertipp.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában