2021.04.02. 12:56:11 8867 225

Palántázz profin!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gazdaságosabb és praktikusabb lehet palántákat ültetnünk, ráadásul a termés is gazdagabb lesz, mintha magról ültetnénk. De hogyan palántázzunk profin? Vegyünk vagy mi magunk neveljünk palántát? Milyet válasszunk, és hogyan kerüljön végleges helyére? A legfontosabb infók egy helyen!

Saláta palánta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Saláta palánta

Elsősorban azoknál a növényeknél van szükség a palánta előnevelésre, amelyek más éghajlatról származnak, mert számos növény nem érne be (vagy csak jóval később), ha a magot egyből ágyásba vetnénk. Ennek oka, az eltérő klímaigény, de az egyre változó időjárási ritmus miatt is érdemes lehet palántát nevelnünk.

Miről szól a palántázás?

Gyakorlatilag a tavaszi fagyok kikerüléséről, hiszen szabadföldben nem tudunk ideális időjárást garantálni a magoncoknak. Márciusban tehát ültessünk magokat cserépbe, virágládába, joghurtospohárba, vagy az erre kitalált palántázó edénykékbe, amiknek zárt, védett, meleg helyet biztosítunk, míg kikelnek és megerősödnek. A leveleknek nagyjából 6-8 hét kell, míg leveleket fejlesztenek és kiültethetők lesznek.

A vásárolt palánta ugyanolyan jó?

Amennyiben nem áll rendelkezésre napsütötte ablakpárkány, vagy épp nincs kedvünk bajlódni vele 8 hétig, vásárolhatunk is palántákat. Piacokon, szaküzletekben, kertészeti árudákban egyaránt találhatunk megfelelőt. Ilyenkor mindig úgy válasszunk, hogy a magvetéshez képest 4-8 hét eltelhessen a tényleges, ideális ültetési időig. Ne fejletlen növényekkel kelljen bajlódnunk ágyásainkkal.

Miből induljunk ki, milyen palántát ültessünk?

Szabadgyökerű és földlabdás példányok közül választhatunk. Ha lehetőségünk van, a földlabdás mellett döntsünk, mert ezeknél korábbi termésre és jobb állóképességre számíthatunk. A földes előnyei annak köszönhetők, hogy a szabadgyökerűek jóval sérülékenyebbek, a helyváltoztatást is kevéssé bírják és időszakosan a fejlődésük is megszakadhat a körülmények okán.

Mindig válaszd a legegészségesebbet!

Növényeknél nem szerencsés döntés sajnálatból hazavinni a satnyábbikat – persze abból is csinálhatunk csodát, ha szerencsénk van. Jobban járunk a vastag szárral növekvő, jól fejlett, egyenes, erős palántákkal. A növényt vizsgáljuk meg; ha legalább három-négy egészséges lomblevél van rajta, és ha picit kétoldalt megnyomva, óvatosan kiemeljük műanyag edényéből, fehér gyökerekkel alaposan átszőtt földlabdával szembesülünk, akkor bátran bizalmat szavazhatunk neki.

A palántázásnak köszönhetően nem csak a tenyészidő lesz jóval nagyobb, de a termés is tápanyagokban dúsabb, ízletesebb lesz!

Forrás: balintgazda.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában