2017.04.08. 15:09:01 15134 414

Palántázós kisokos
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha eddig még nem tettük meg, most már igazán itt az ideje annak, hogy palántáinkat felnevelgessük. Különös tekintettel arra, hogy ezekben a napokban annyira nem esik jól a szabadban való munka; kifejezetten lehűtötték a levegőt nekünk. És mivel a magok földbe dugdosása palántanevelés céllal nem kötelezően szabad kerti tevékenység, így azt lakásunkban is megtehetjük és nem fagyunk kockára az áprilisi őszben.

Saláta palánta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Saláta palánta

Hinta-palánta

No de kezdjük az elején. Ha már tavaly sikeresen eldöntöttük a hipermarket zöldségespultja fölött állva – miközben a semmilyen illatú, világos narancssárga, fű ízű paradicsomot nyomorgattuk, magunkat győzködve, hogy ez is jobb a semminél – hogy idén aztán már tényleg saját nevelésű paradicsomot fogunk a család asztalára tenni, akkor már tényleg csak az van hátra, hogy bepiszkoljuk a kezünket kicsit. Na jó, azért ennél valamivel többre van szükség, de nem ördöngös feladat a palántázás. Türelem és odafigyelés kell hozzá, de a végén az eredmény önmagáért beszél.

Végy egy magot

Majd ha ezt megtettük, döntsük el, miben szeretnék a palántázásra szánt magokat elültetni. Annak idején nagyszüleim az üres tejfölös műanyag poharakat használták erre a célra, de manapság sem ördögtől való ötlet ez. Praktikus abból a szempontból is, hogyha már megfelelő mérettel rendelkező palántáink vannak, azokat kiültetéskor a pohárban lévő földlabdával együtt tudjuk kivenni a tartóból és beletenni a kialakított mélyedésbe a kertünkben. Lehet természetesen magot vetni balkonládába, de ebben az esetben is érdemes a már fejlődő növényeinket kitűzdelni kis műanyag poharakba a már említett módon. Van, aki papír tojástartóban nevelget palántának valót, ennek előnye, hogy azt tartójával együtt lehet aztán majd elültetni végső helyére a kertben. Használhatunk még kifejezetten erre a célra gyártott palántanevelő tálcákat is akár, illetve palántanevelő papírtölcséreket-cserepeket is. Ezek mindegyike bármelyik gazdaboltban vagy nagyobb barkácsáruházban beszerezhető.

A föld

Nem feltétlenül szükséges kifejezetten erre a célra fejlesztetett palántázó földet vagy tőzeget venni, a lényeges szempont az, hogy laza szerkezetű, jó vízáteresztőképességű föld legyen. Ilyen tekintetben tulajdonképpen bármilyen virágföld megteszi. Ami szintén fontos, hogy ne locsoljuk agyon a földet, amibe a magokat tettük, viszont ki se szárítsuk azt.

Hogyan vessünk

A magot semmiképpen ne dugjuk túl mélyre, mivel ez befolyásolhatja a csírázási időt és jóval lassabban jelenik meg a növény. Viszont ne hagyjuk a föld felszínén se érthető okokból. Mindig fedje el a magokat rendesen a föld, de elegendő az is, ha a mag méretének két-háromszorosa vetésmélység a palántázó edényben.

Hőmérséklet

A balkonládát vagy műanyag poharakat a lakás egy viszonylag meleg pontjára tegyük, a hőmérsékletnek viszonylagos egyenletességet kell mutatnia. Növényenként eltérő lehet a csírázáshoz szükséges hőmérséklet igény, de az átlagos szobahőmérséklettel alapvetően nem lövünk mellé. No persze ne tekintsük sztenderdnek, ha valaki szaunában szeret élni… Amennyiben a földdel teli poharainkat fűtőtest közelébe tesszük, fokozottan figyeljünk a föld állapotára, nehogy kiszáradjon.

Ültetésre várva

Mindig jó érzés figyelni, amikor az első kis zöld rügyecskék megjelennek a talaj felszínén. Amikor a növények már több levelet is engedtek, lassan eljön az ideje annak, hogy kiültessük őket a kertbe. Érdemes azonban a kiültetés előtt még mindig lakáson belül egy hétre hűvösebb helyre tenni a palántákat, és csak ez után elültetni őket a kertben a helyükre, tulajdonképpen szoktatni őket a kevésbé egyenletes hőmérséklethez.

Veteményesünk tervezése közben azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a palántázás időszaka minimum 4-8 hét, a kiültetés csak ez után következhet. Tehát ehhez viszonyítva kezdjünk hozzá és tervezzünk a kiskerttel, hogy aztán ténylegesen kert legyen belőle és egész nyáron élvezhető legyen a gyümölcse.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Jól jön egy kis segítség? 10 reményteljes gondolat a mentális tarsolyodba

Olykor-olykor ránk virradnak olyan napok, melyeket hála helyett inkább a fejünkre húzott paplan mozdulatával köszöntünk. Megtépázottnak, alulmotiváltnak és szellemi-fizikai erőtől fosztottnak érezzük magunkat. Szerencsére több jó hírünk is van ilyen helyzetek, amelyek kellő pszichikai munícióval látnak el bennünket ahhoz, hogy erőt merítsünk a „továbbiakhoz”.

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?