2022.06.02. 09:35:02 7685 266

Otthon gáz nélkül? Ha szeretnéd, megléphető!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Lehet, hogy az otthonainkból származó károsanyag-kibocsátás nem okoz olyan nyilvánvaló károkat, mint a kipufogócsőből kiáramló légszennyezés, de ugyanolyan valós problémákhoz vezet. Érdemes felfedezni a fűtés, a meleg víz és főzés legújabb elektromos lehetőségeit, már csak azért is, mert vannak olyan pénzügyileg ösztönző lehetőségek és érvek, amelyek még vonzóbbá teszik ezeket.

Grafikonok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Grafikonok

Ökolábnyomunk csökkentését többféle életmódbeli változtatással tudjuk elérni: tömegközlekedés használata, kevesebb hús fogyasztása, kevesebb műanyag felhasználása és - amikor csak módunkban áll - helyi termékek vásárlása. De mi a helyzet életterünk gázzal működő eszközeivel?

A földgáz, mint környezetkárosító anyag

Ártalmatlan elnevezése ellenére az úgynevezett földgáz főként metánból áll, ami egy üvegházhatású gáz. Ez 20 év alatt 84-szer akkora melegítő hatást fejt ki a légkörben, mint a szén-dioxid!
A földgáz környezetszennyező útja már a kitermelésekor elindul. Egy úgynevezett hidraulikus rétegrepesztésnek nevezett eljárással kerül felszínre, melynek során több mint 10 millió liter édesvizet is felhasználhatnak és megszennyezhetnek; ennek nagy része véglegesen kikerül a vízkörforgásból.
A fosszilis tüzelőanyag a bányászattól a fűtés és vízmelegítés során való felhasználásig nagyban hozzájárul az éghajlatváltozáshoz.

Miért váltsunk elektromos hőszivattyúra?

Röviden, mert ezzel jelentősen csökkenthető az ökológiai lábnyomunk. Hőszivattyúból jelenleg négyféle létezik: vízzel, levegővel (ez a leggyakoribb), valamint geotermikus vagy geotermális (földhő) energiával működtethető.

A hőszivattyú jelenleg az egyik legkorszerűbb olyan környezetbarát fűtési megoldás, amely megújuló energiaforrással működik. A hőszivattyú kompresszorát a napelemes rendszerből származó elektromos árammal is működtetjük, valamint a melegvíz-ellátás biztosítására szintén alkalmas. A helyiségek hűtésére és fűtésére ugyancsak megtervezhető ez a rendszer, akárcsak egy klíma esetében.
A hőszivattyú bizonyítottan több hőenergiát szolgáltat, mint amennyi energiát a működéséhez felhasznál. (Ideális körülmények között a hőszivattyú 300-400 százalékos hatásfokot is elérhet!) Mivel kevesebb energiát vesz igénybe a hő átvitele és a hőtermelés a rendszer jóval hatékonyabb, így hőszivattyúval jobban járhatunk, mint a hagyományos fűtési és hűtési rendszerek használatával.
Amellett, hogy rendkívül hatékonyak, a hőszivattyúk ráadásul kényelmesebbé is teszik otthonunkat. Ellentétben a gázkazánnal, amely felperzseli a levegőt, a hőszivattyú lassú és egyenletes működése közben a természetesen nedves levegőt keringeti anélkül, hogy az kiszárítaná a bőrt és az orrmelléküregeket. A modern berendezések halkabbak is, mint egy hagyományos klímaberendezés.

A hőszivattyú költsége a lakás méretétől, az egység hatékonyságától és attól függően változik, hogy van-e légcsatorna.
De választhatunk egyfajta hibrid rendszert: Egy kisebb teljesítményű, olcsóbb hőszivattyú biztosítja a teljes hűtést és a fűtés nagy részét, a rendszer részeként integrált kazán pedig csak akkor indul el, ha a hőmérséklet elkezd zuhanni.

Milyen alternatíva érhető el a gáztűzhelyek lecseréléséhez?

A gáztűzhelyek (az égők és a sütők egyaránt) nemcsak szén-dioxid-kibocsátást termelnek az égés során, hanem metánt is szivárogtatnak, amely szennyezés tömegesen ugyanolyan hatással van az éghajlatra, mint a benzinüzemű autók károsanyag kibocsátása.
Amennyiben szeretnénk környezetbarátabb főzési módszerre váltani, a legjobb lehetőség az indukciós főzőlap használata.
Ez a technológia elektromágneseket használ a főzőedények és serpenyők közvetlen felmelegítésére, és akár fele annyi idő alatt forralja fel a vizet, mint a gázzal működő vagy elektromos készülékek. A háziasszonyok külön kedvelik amiatt, hogy állandó hőmérsékletet tart fenn a főzés során. Mivel nem bocsátanak ki káros szennyező anyagokat, például nitrogén-dioxidot és szén-monoxidot, egészségesebbnek mondhatók a gáztűzhelyeknél.

Forrás: www.chatelaine.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...