2023.10.31. 08:35:00 5808 226

Őszirózsa nyílik a halloween árnyékában - Emlékezzünk meg a forradalomról is!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A leginkább őszirózsás forradalom néven ismeretes magyar forradalom és szabadságharc 1956-ban ezekben a napokban is zajlott (1956.10.23.-11.11.). Sajnálatos módon az idő múlása elhomályosítja a jelentőségét a világ szemében, de a magyar nemzet számára fontos és emlékezetes esemény marad.

Őszirózsa és disztök - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Őszirózsa és disztök

Az 1956-os forradalom során a kommunista rendszer ellen lázadtak fel honfitársaink, hogy a vágyott szabadság és demokrácia megvalósulhasson, azonban az események a Szovjetunió beavatkozásával végül a forradalom leverésével értek véget. Az utána következő megtorlás pedig még mindig kihatással van a hazai politikai és társadalmi életre.
Tehát hiába is jár már napok óta a cukorkagyűjtés és az esti halloween-bulira kitalált jelmez és smink a fejünkben, ne feledkezzünk el megemlékezni ma is azokról, akik a forradalom napjai alatt, vagy azt követően életüket vagy szabadságukat áldozták fel a köz oltárán.

Ez a nemzeti ünnepünk különböző (politikai) már a maga idején sem kapott kiemelt nemzetközi figyelmet, de a magyar történelem szempontjából sorsdöntő eseményekről beszélünk. (Az őszirózsás forradalom október 23-i kitörésének emléknapját is azért várta a magyar lakosság döntő része, mert munkaszüneti nap.) A mai napot pedig amiatt állítottam párhuzamba a jelenünkkel, mert ezen a napon rengeteg lényeges történés zajlott le:

Október 31-én az az értesülés forgott közszájon, hogy a szovjet kormány döntött csapatainak Magyarországról történő kivonásáról, azonban az igazság éppen az ellenkezője volt: Moszkva a végső katonai invázióról hozott döntést. A megtévesztés részeként pedig még látszat tárgyalásokat is folytattak a szovjet csapatok kivonásának feltételeiről.
Nagy Imre a Kossuth téren tartott beszéde alatt ezen a napon jelentette be, hogy október 23-a nemzeti ünneppé válik.
A forradalom látszólagos győzelme lehetővé tette a politikai foglyok szabadon bocsátását, köztük volt Mindszenty József bíboros, a magyar katolikus egyház vezetője is. Őt Rétságról Budapestre történő utazása során mindenhol harangzúgás és valóságos virágeső fogadta.
Eisenhower amerikai elnök az október 31-én elmondott elnökválasztási beszédében említést tett arról, hogy az Amerikai Egyesült Államok az új magyar vezetést nem tekinti lehetséges szövetségesének és nem tervez katonai segítséget nyújtani a magyaroknak, habár csodálja az elszántságukat.

Az idősebb generációval történő beszélgetés számos történelmi érdekesség és családi anekdota feltárására ad lehetőséget a témában, amelyek a forradalom körülményeinek mélyebb megértésében lehetnek a segítségünkre.
Amennyiben nem tudunk kihez fordulni, akkor is tudunk tájékozódni a méltatlanul kevés figyelmet kapó forradalomról és annak leverésének okairól, hiszen 1956-ról nagyon sok és különféle nézőpontból készült könyv és dokumentumfilm készült.

Forrás: hu.wikipedia.org

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...