2017.08.26. 10:42:39 10506 352

Őszibarackfa a kertünkben - érdekességek kedvenc gyümölcsünkről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az egyik legkedveltebb gyümölcs így nyáron az őszibarack. Ideális esetben eszméletlen édes, lédús, olyannyira, hogy a klasszikus „vagy a kádban eszed, vagy fürdőruhában” megjegyzést függeszthetjük hozzá. Neve ellenére nem kifejezetten őszi, nyár közepétől már mosolyognak az érett barackok a különböző fajtájú őszibarack fákon. És most rántsunk le néhány – képzeletbeli – leplet erről a nagyon is közkedvelt gyümölcsről.

Őszibarack - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Őszibarack

Mitől őszi az őszi?

A vélemények megoszlanak, de az általánosan elfogadott magyarázat az, hogy ez a jelző különböztette meg – mivel augusztus végén, szeptember elején ért – a kajszibaracktól, ami nyár elején termett. Az idők során megjelentek már, különböző nemesítések kapcsán jóval korábban szüretelhető fajták is, gyakorlatilag már június végétől lehet szedni az érett őszibarackot. Ettől függetlenül az elnevezés maradt.

Őszibarack és nektarin. Ugyanaz vagy mégse?

A nektarin mibenlétével kapcsolatban rengeteg jópofa találgatás, mindenféle városi legenda terjed a köztudatban, az egyik legmókásabb szerintem az, hogy az alma és az őszibarack keresztezéséből született. Hát nem igazán. Közepesen pongyolán megfogalmazva: a ma elfogadott álláspont szerint a nektarin valójában őszibarack. Illetve annak egy genetikai variánsa. (Most abba nem mennék bele, hogy a szőrösségért felelős génvariáció hiánya miért és hogyan okozza a barackunk szőrmentességét, de alapvetően erről van szó.) A mostanában ismert és közkedvelt növények már továbbnemesített variációi ennek az alapvetően kopasz baracknak.

Ültessük otthon vagy ne?

A mérsékelt éghajlat az ideális számára, a téli, mérsékelt fagyokkal még ugyan megküzd, de egy hirtelen beköszönő tavaszi hideg, még akkor is, ha épphogy nulla alá esik a hőmérséklet, komoly károkat tud okozni a tavaszi fejlődésében. Éppen ezért arra is figyelni kell, amikor őszibarackfa ültetésén gondolkodunk, hogy a kertünk adottságai megfelelhetnek-e a fának. Például ha rézsűn áll a telkünk, akkor nem érdemes a kert aljába telepíteni a fát. Azzal is érdemes számolni, hogy a közhiedelemmel ellentétben az őszibarackfa azért – fajtától függően, ha nem is egyforma mértékben – igényli az öntözést. Tehát nem árt, ha azt is kalkuláljuk, hogy rekkenő hőségben hogyan tudjuk megfelelő mennyiségű csapadékhoz juttatni a fát. Odafigyelést igénylő gyümölcsfa, a metszés, kártevőirtás soha el nem hanyagolható vele és el nem hagyható kapcsolatban.

A jótékony őszibarack

Azon túl, hogy tényleg fantasztikusan finom, vitamin- és ásványi anyag bombának is tartják magas C-vitamin, B-vitamin és jelentős kálium, illetve magnézium tartalma miatt. Mindezeken felül rostanyag segíti az emésztést. Egy igazán meleg nyári napon pedig behűtve a legkiválóbb szomj és éhségoltó, miközben viszonylag alacsony kalóriabevitellel számolhatunk.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.