2017.09.16. 11:18:28 15847 397

Ősz a kertünkben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nincs mese, visszavonhatatlanul megérkezett az ősz. Esténként, ha egy pohár bort szeretnénk elszopogatni egy fárasztóbb nap után a kertben üldögélve, már bizony szükség lehet egy jó meleg pokrócra is. Rövidebbek a nappalok, reggel már látszik az ember lehelete, a mezítlábas szandálok ideje egyelőre elmúlóban, úgy tűnik.

Őszi kert - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Őszi kert

Ebben a nyarat lezáró, a téli, nyugalmi időszakot előkészítő időszakban mindenképp érdemes sorba venni azokat a kötelező tevékenységeket, amiket kertünkben muszáj elvégezni ahhoz, hogy a kertünk ne lehangoló látványt mutasson. Arról nem is beszélve, hogy a tavaszt az ősszel készítjük elő.

Ültetés

Ilyenkor érdemes az ültetésekről gondoskodni. Ugyanis a talajmenti fagyok még szerencsére egyelőre nem köszöntenek be, a talaj maga még megfelelő hőmérsékletű ahhoz, hogy új növényeket ültessünk bele. Arról nem is beszélve, hogy az őszi esőknek köszönhetően kellően laza lesz a talajunk ahhoz, hogy különösebb erőfeszítés nélkül a megfelelő gödröket, ágyásokat elő tudjuk készíteni. Ez az az időszak, ami a megfelelő ültetési időpontja a rózsának például. De ilyenkor ültethetjük el a virághagymáinkat is; sosem felejtem el, egyszer kaptam néhány virághagymát ajándékba azzal a felkiáltással, hogy már nem tudni mi ez, nem tudni lesz-e belőle valami, de azért odaadják, hátha. Én rendes gyerek lévén elültettem, tavasszal lett is belőle szép sárga tulipán, azóta is jót nevetek magamban a történeten.

Metszés

Az őszi metszés fontossága elvitathatatlan, ilyenkor kell a gyümölcsfáinkról is gondoskodni, a ribiszke, málna, egresbokrokra odafigyelni, a felkopaszodott, öreg vesszőket eltávolítani; valamint ez az az időszak, amikor a diófát is megszabadíthatjuk elszáradt, töredező ágaitól.

Évelő növények, bokrok

Ilyenkor érdemes és egyszerű a szaporításuk, a töveket egyszerűen szét kell szedni miután kiemeltük a földből, majd miután mindegyik új tövecskének megfelelő méretű gyökere van, a megmunkált és jól előkészített talajba elültetjük őket.

Ásás, talajlazítás

Az elmagányosodott veteményeskertet is ilyenkor kell megmunkálni, előkészíteni a tavaszi ültetésekre, palántázásokra. A talajt – ami a kiürült ágyások helyén általában kötötté válik – ilyenkor érdemes felásni, a gyomokat eltávolítani. A talajt – abban az esetben, ha nem kifejezetten homokos a talajunk – érdemes fellazítani a kertben lévő különböző gyümölcsfák tövénél is.

Levéleltakarítás

Ha ősz van, hullanak a levelek. Ez megcáfolhatatlan tény, sokat kezdeni nem lehet vele, ellenben szorgalmasan gereblyézhetünk, tehetjük komposztba, zsákolhatunk vagy égethetünk. Már ahol nem tiltja helyi rendelet az avar égetést ugyebár.

A nem hidegtűrő növények védelme

Sokan tartunk leandert, hibiszkuszt nagy cserépben, amit ilyenkor már mindenképp érdemes behozni a kertből lehetőség szerint hűvös, de nem fagyos, mindenképpen fedett és nem teljesen sötét helyre. Teljesen csontszáraz sosem lehet a földje télen sem.

Összességében tény, hogy ősszel van munka bőven, feltéve, ha azt szeretnénk, hogy tavasszal újra teljes pompájában ragyogjon a kertünk. Ilyenkor érdemes tervezni is a kerttel kapcsolatban, hogy milyen új növényt szeretnénk ültetni, mit hiányoltunk tavaly, mi lenne szép az új évben. Ha valami frisset, újat szeretnénk, itt az ideális idő az előkészítésre hogy tavasszal újra elégedetten gyönyörködhessünk.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában