2015.10.11. 10:00:40 12069 211

Országos Kékkör - Száz éve nem látott fejlesztések valósulhattak meg!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Száz éve nem volt ilyen komoly forrás a természetjárás országos fejlesztésére, amely így száz éve nem újulhatott meg ilyen szinten - mondta Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója az MTI-nek a szeptember végére teljesen megújult Országos Kékkörről.

Országos Kéktúra | Fotó: bogartura.atw.hu/Kepek/kekkor.jpg - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Országos Kéktúra | Fotó: bogartura.atw.hu/Kepek/kekkor.jpg

Az Országos Kékkör egységesíti a három Kéktúrát, ezzel egy Európában egyedülálló, egységes kék jelzésű, 2550 kilométeres turistaút jött létre, amely körbejárhatóvá teszi az országot.

Az uniós támogatással megvalósult 2,7 milliárd forintos fejlesztésről az igazgató hangsúlyozta: a projekt azért is nagy jelentőségű, mert a látványos eredményeken túl a természetjárás művelését, fejlesztését és karbantartását segítő átfogó rendszert hozott létre.

Hozzátette: korábban is voltak ugyan kisebb helyi fejlesztések, de Magyarországon most valósulhatott meg egy olyan turista főútvonal, amelyhez táblázási rendszert készítettek, létrejött az útvonalak karbantartását segítő Ranger-hálózat és kiépült egy szolgáltatóhálózat.

Újrafestették a jelzéseket, tízezer információs táblát helyeztek ki, turistaházak, esőbeállók, hidak, kilátók, források, pihenőhelyek épültek és újultak meg, kerékpáros útvonalakat jelöltek ki. Természetjáró kártyával többek között szállásokat, vendéglátóegységeket, kerékpárszervizeket vehetnek igénybe kedvezményesen a turisták - részletezte a felújítás elemeit az igazgató.

A látványos fejlesztések között említette egyebek mellett a megújult Fancsikai kilátót, a Mátraalmáshoz közeli Rudolf-tanyát, a Bakonyban található Hubertlaki Turistaházat, a galyatetői ökoturisztikai túracentrumot és kilátót, a bajai kerékpáros és vízitúra centrumot. Elmondta, hogy tematikus kerékpáros és gyalogos útvonalakat is létrehoztak, többek között gönci barack elnevezéssel.

A mintegy 3 milliárd forintból megvalósult projekt - beleértve a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programot is - részeként újulhatott meg a Galyatető Turistaház, és a jövőben a badacsonyi Rodostó Turistaházat és a szentendrei Lajos forrást is rendbe hozzák.

Kitért arra is, hogy az Országos Kékkör - amelyet jelvényszerző túrává szeretnének tenni - egységesíti a három Kéktúrát, az Észak-Magyarországon végighaladó, a Rockenbauer Pál tiszteletére elnevezett Dél-dunántúli és az Alföldi Kéktúrát. Mint mondta, a jövő tervei közé tartozik egy-egy régió kibontása, a mellékútvonalak fejlesztése és bekapcsolása a hálózatba.

Az igazgató arról is szólt, hogy 100 éve a civil szférának nagyobb volt a részvétele a természetjárás fejlesztésében, Téry Ödön véleménye például az volt, hogy a turistaság nemcsak kellemes öncél, hanem közhasznú működés is. "Az ember nem azért turista, mert az erdőt járja, hiszen a vaddisznó is járja, mégsem turista. Hanem azért, hogy maradandó, a közt szolgáló turistalétesítményeket hozzon létre" - idézte Győri Tamás József, hozzátéve: ez a civilek tudatos programja volt.

A közmédiában szombaton a természetjárást népszerűsítő, Magyarország túraútvonalait és tájainak szépségét bemutató tematikus napot rendeznek. A Kékkör napja - Sok millió lépés Magyarországon című műsorfolyam fő helyszíne Galyatető lesz.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...