2021.04.08. 17:43:40 9656 261

Öntözési egyszer egy - csináld profin!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Rövidesen öntözési szezon jön, amit a gyakorlott kertészkedő jól ismer: hol túl sok az eső, hol túl kevés – vagy épp egyáltalán nincs. Márpedig a csapadékon sok múlik: a termésünk minőségét és mennyiségét is befolyásolja, így bizony, ha az égi áldás nem jön, pótolni kell.

Öntözés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Öntözés

Szinte bármilyen növényt ültettünk, bármit kívánunk termelni kiskertünkben, bármilyen gyepet kívánunk fenntartani, egyetlen dolog mindben közös: várhatóan a természetes formában érkező csapadék nem lesz elegendő. Tehát öntözni, locsolni kell. Okosan.

Minden nap locsoljunk?

Általánosságban a kerti virágokat valóban naponta kell öntöznünk, főként a melegebb napokon, hiszen ezeknél az egyszeri kiszáradás is végleges pusztuláshoz vezet. Balkonládákban pompázó muskátlink például jó példa erre. Figyeljünk rá, hogy őket mindig a növény gyökerén át, ne pedig a leveles hajtásnál locsoljuk meg, hiszen a vizet többségében a földjéből, gyökerein keresztül tudja hatékonyan felszívni a növény, míg a levelekre kerülő cseppek perzselődést okozhatnak.

Melyik napszakban ideális és mikor nem érdemes locsolni?

Kora reggeli órákban, vagy napnyugta után a leghasznosabb locsolókanna után nyúlni. Ez két szempontból fontos: az egyik a már fentebb említett égés, perzselődés elkerülése a zöld részeken, a másik pedig a párolgás mértéke. A fényes nappal végzett locsolás során nem tudjuk hatékonyan átnedvesíteni a talajt, hiszen a szórt víz nagyrésze elpárolog.

Mennyi és milyen víz kell az öntözéshez?

Erősen függ a talajtípustól is az öntözővíz szükséges mennyisége: míg a homokos talajt könnyebb átnedvesíteni, és kiszáradni is gyorsabban fog, addig az agyagos talaj nehezebben nedvesedik át, több víz kell hozzá, viszont hosszabban eltárolja a vizet növényeinknek. Törekedjünk a környezetbarát öntözésre, például csapadékgyűjtő tartályban felhalmozott öntözővízzel, így két legyet üthetünk egy csapásra. Egyrészt a vezetékes vagy kútvíz „pocsékolása” helyett környezetkímélő módszer mellett tehetjük le a voksunkat, másrészt pedig növényeink is ezt, az ásványi anyagoktól mentes vizet kedvelik leginkább. Törekedjünk a semleges, 7 körüli pH értékű locsolásra, és forrásvizet ásványianyag tartalma miatt ne használjunk hozzá. Korántsem mindegy a hőmérséklet sem: a túl hideg víz károsíthatja növényeink leveleit.

Elő a kannával!

Bár a szórófejes öntözés jelentősen kényelmesebb, mint a kannás módszer, azonban jóval több vizet pazarol, hiszen a cseppecskék nagy része elpárolog mielőtt a növényig jutna. Locsolócsővel már praktikusabb, de míg kényelmes megoldáshoz juthatunk, ám nagyon figyelmesnek kell lennünk, hogy valóban megfelelő helyre jusson a vizecske. Igaz, fáradtságos, de a legeredményesebb és legtakarékosabb, ha kannával öntözzünk.

A kanna mellett van még egy lehetőség a tökéletes öntözésre: a csepegtető öntözés, ami kialakítást követően automatizálható is, így nem kell ott lennünk a vízbevitelkor. A cseppecskék pedig közvetlenül a talajba jutnak, takarékosan és kényelmesen pótolva a talaj nedvességtartalmát.

Forrás: balintgazda.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...