2017.08.09. 10:31:42 11509 344

One-pot tészták, azaz tészta egyetlen egy edényből!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Már réges-régen ki akartam próbálni az egyedényes ételeket, de mivel az utóbbi időben nem igazán volt időm főzni, ezért mindig csak elodáztam. Egészen a mai napig. Amikor is ki fogok próbálni egy ilyen remélhetőleg fantasztikus és edényspórolós (azaz mosogatás redukálós) egyedényes tésztát, és beszámolok nektek róla!

Kolbász - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kolbász

Keresgéltem recepteket, és találtam is jó sokat, főleg külföldi oldalakon. A legtöbb zöldséges volt, meg maximum sajtos, de a férjecskémnek nem tolhatok oda hús nélküli ebédet! Húst kell adni az embernek, nem holmi zöldséget meg sajtot... Lehet mellette, de az csak körítés legyen, ne a fő attrakció. További nehezítő tényező, hogy nem szereti a paradicsomot sem... Tésztaétel paradicsom nélkül? Nem lehetetlen, de azért kisebbfajta kihívást jelenthet. Szóval jó sokáig kellett keresgélnem, mire legalább egy kolbászos verziót találtam, és ezt is alaposan át kellett alakítanom, de a lényeg, hogy meglett. Íme, kicsit magyarítva a külföldi hozzávalók listáján, megszületett az én kolbászos, egylábosos tésztám! Láss csodát:

Egy edényes kolbászos tészta (füstölt) sajttal és más finomságokkal

  • fél kg tészta (makaróni, szarvacska vagy olaszcsavart)
  • 25 dkg kolbász (házi, füstölt)
  • 5-6 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 liter 3,5%-os tej
  • 0,4 l víz vagy húsleves (alaplé)
  • 30 dkg (füstölt) sajt (én végül Goudát használtam - nem füstölt, de jó volt!)
  • chili paprika vagy erős pista :)
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Rendhagyó módon nem úgy kezdjük ezt a tésztás receptet, hogy tegyél fel egy lábosba vizet forrni, hanem úgy, hogy:

  1. Szeleteld fel a kolbászt és pirítsd le egy nagyobb lábosban, olyanban, amiben utána tésztát tudsz főzni. Tegyél fel vízforralóba vizet forrni/forrósítsd fel a levest.
  2. Amíg pirul, tisztítsd meg, és karikázd fel az újhagymát. Amikor a kolbász már majdnem az ízlésednek megfelelőre pirult, add hozzá az újhagymát. Kavarj rajta egy-kettőt, de ne puhítsd meg teljesen a hagymát. Hadd lehessen érezni az ízét, hadd maradjon ropogós, hadd maradjon benne vitamin. :)
  3. Amikor ezzel megvagy tedd át ezt a kolbászos keveréket egy tálba. Mondjuk egy olyanba, amiből utána enni is tudsz, így még kevesebb mosogatni valód lesz. :D Persze a mosogatógéppel rendelkezőknek nem kell spórolnia.
  4. A forró vizet vagy alaplét öntsd a lábosba (kb. 4 dl - fél liter). Igen a kolbászzsírosba (ezért kell, hogy forró legyen)! Jöhet bele a tészta és a tej egy része. Sózd meg és kezdd el kis lángon főzni.
  5. Közben törd össze a fokhagymát és add azt is a tésztához!
  6. Reszeld le a sajtot!
  7. Vágd apró darabokra a petrezselyemzöldet!
  8. Ahogy fő el a lé a tésztáról pótold a tejet. Hamarabb megfő a tészta, mint gondolnánk, így közben ellenőrizgessük. Amikor elkészül, egy finom krémes tésztát kapunk. 9.Ebbe mehet a sajt, keverjük bele, igazából, ha a tészta teljesen puha, akkor le is vehetjük a tűzről, mivel a forró szószban úgyis elolvad a sajt, és még sűrít rajta, úgyhogy nem baj, ha kicsit hígnak ítéled. Mehet bele a hagymás kolbász és a petrezselyemzöld is. 10.Tálald valamilyen friss salátával. Például rukkolával vagy jégsalátával, kis citrommal, olívaolajjal.

Nekünk bejött! A férjem is és én is kétszer szedtünk, és maradt még másnapra is! :) Az egész kb. 2000 Ft-ból kihozható, sőt, ha van otthon házi kolbászod, akkor sokkal olcsóbban is.

Jó étvágyat!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!