2020.08.27. 14:20:33 8192 243

Októbertől csökkenek a nagydiagnosztikai várólisták a daganatgyanús esetekben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kétmilliárd forintos központi költségvetési támogatás biztosításával a daganatgyanús megbetegedések esetében csökken a nagydiagnosztikai vizsgálatok elvégzéséhez szükséges várakozási idő októbertől Budapesten, így a diagnózis tíz napon belül elkészül majd - az erről szóló előterjesztést csütörtöki rendkívüli ülésén fogadta el a Fővárosi Közgyűlés.

Rákbeteg nő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rákbeteg nő

A Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jegyezte javaslatot egyhangúlag támogatták a képviselők.

A testület jóváhagyta a várólisták csökkentésére irányuló központi támogatás felosztását és program megvalósítása érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap, valamint a fővárosi önkormányzat közötti együttműködési megállapodást.

Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) XXII. kerületi polgármester a napirend vitájában arról beszélt, hogy a várólisták csökkentésére szánt pénzt a kormány biztosítja a főváros számára. Mint mondta, a pénz biztos jó helyre kerül, de az előterjesztés kapcsán több képviselőtársához hasonlóan kritizálta Havasi Gábor munkáját.

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) XII. kerületi polgármester kiválónak nevezte az előterjesztést, és szerinte a kormány szívesen nyújtott 50 milliárdos támogatást az egészségügyi programhoz. Mindez arra mutat példát, hogy a kormány és a főváros képes együttműködni - mondta.

László Imre (DK) XI. kerületi polgármester arról beszélt, hogy a napirendi pont rávilágít arra, ami a magyar egészségügyet jellemzi. A főváros tulajdonképpen átveszi a kormány feladatát - mondta.

Baranyi Krisztina (független), a IX. kerület polgármestere felszólalásában azt vetette fel, ha a kétmilliárd forintos pluszköltségből egy évig el lehet tüntetni a várólistákat Budapesten, akkor miért van az, hogy országosan emberek halnak meg, mert nem jutnak megfelelő vizsgálatokhoz?

Havasi Gábor (Momentum) visszautasította a munkáját ért kritikákat, majd Karácsony Gergely főpolgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a javaslat elkészítésében, és azt mondta, hogy Havasi Gábor kiváló munkát végzett.

Karácsony Gergely a várólisták csökkentését bejelentő szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a kormánnyal történt megállapodás értelmében egy 50 milliárd forintos egészségügyi csomagot kapott a főváros az atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges beruházások támogatásáért cserébe. Az összeg jelentős részét a kerületek a járóbeteg-ellátásban használják majd fel, kisebbik részét pedig a daganatos nagydiagnosztikai vizsgálatok várólistáinak megszüntetése érdekében - mondta akkor a főpolgármester.

Havasi Gábor szerdán azt közölte, 2 milliárd forintot fordítanak a célra, és az összegből 31 770 CT-, valamint 9846 MR-vizsgálatot vásárolnak. Ez az onkológiai iránydiagnózissal végzett CT-vizsgálatok 88 százalékos, az MR-vizsgálatok 62 százalékos bővülését jelenti. Garantálni fogják, hogy hét napon belül elvégzik a velük szerződésben álló szolgáltatók a szükséges vizsgálatokat, és további három munkanapon belül elkészülnek a leletek - mondta.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...