2019.09.20. 14:23:41 8715 298

Öko házi praktikák, amiket nem használtál eddig, de kéne!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A környezettudatosság nem csak műanyag fronton fontos, de rendkívül nagy segítség lenne a Földünknek, hogyha a vegyi anyagok háztartási használatát is vissza tudnánk szorítani. Ezek a folyamatok ráadásul a közvetlen környezetünkre lesznek jó hatással hosszú távon. Van még egy érv – sokszor egy-egy hagyományokra épülő öko tipp százszor jobban működik, mint a méregdrága, káros takarító és mosószerek.

Ecet, takarítás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ecet, takarítás

Szerencsére vannak igen népszerű, közismert módszerek is, amikkel pótolhatjuk a pénztárcagyilkos, méreganyagokat takarításkor. Viszont akadnak olyan praktikák is, amikről alig tud valaki, aki kipróbálja, az pedig csak azt kérdezi magától, hogy eddig miért nem használta?

Vadgesztenye és borostyán

Nem együtt ugyan, de mindkettő kiváló segítség a mosásnál. Ha nem akarsz többé mosóport vásárolni, irány a természet! Mindkettő ingyen van és nagyon könnyen beszerezhető az ország bármely részén élsz is. Hatásuk a belőlük kiváló természetes szaponinnak köszönhető. A borostyánból egy-egy mosása 7-8 erősebb, sötétebb levelet számolj, ezeket csomagold egy mosóhálóba és tett a mosógépbe a ruhák közé. Komolyabb szennyeződések esetén néhány szem vadgesztenyét vágj félbe, és ezzel együtt mosd ki a ruháid. Az öblítéshez is van természetbarát megoldás – az ecet nagyszerűen puhít és szagtalanít, egy – két csepp természetes illóolaj hozzá pedig tartósabb üde illatot ad, mint gondolnád!

Az eldugult lefolyó megoldása

Talán a legagresszívabb szerek a háztartásunkban a lefolyótisztítók. Így az egészségünkre is erősen károsak, érdemes tehát új alternatívák után nézni. A megoldás egyszerűbb, mint gondolnád – bár szelídebb a durva lefolyótisztítónál, így akár 2-3 ismétlésre is szükség lehet egymás után. Dugulásnál először mindig pumpával próbálkozz, ez többnyire megoldja a problémát. Ha nem segít, irány a konyha! Szódabikarbóna és ecet párosa megoldja majd a dugulást – szó szerint! 1 dl ecethez 3-4 evőkanál szódabikarbónát adj, öntsd a lefolyóba, majd tölts rá forró vizet és hagyd, hogy dolgozzon.

Penész ellen is létezik jó megoldás

Makacs jószág az otthonunkban megjelenő penész, általában nehéz leszámolni vele. Időről időre ráfújunk egy-egy palackot a bolti penészölőből, szagoljuk napokig, bejut a tüdőnkbe, a sejtjeinkbe és az eredmény talán jó, de pár hónap és újra jelentkeznek a zöld foltok. Azon kívül, hogy igyekszünk párátlanítani, van egy hatékony, egészséges megoldás is! Elő a teafaolajjal! Alapos ecetes lemosás után hagyjuk kiszáradni a felületet, majd egy alapos teafaolajos lemosás következzen! Ha sikerrel eltüntettük a gombát a falról, előzzük meg az újra megjelenését! Fessük újra a helységet, de a festékbe keverjünk teafaolajat is. A markáns illat pár nap alatt elillan, gomba- és vírusölő hatását azonban hosszan megőrzi!

Citrom a mikróban

A mikrohullámú sütő kitakarítása a szétfröccsent, odasült szennyeződések miatt nem tűnik egyszerű feladatnak. Mindennek tetejében, az sem szerencsés, ha akár egy kevéske vegyszer marad a tisztítás után, hiszen ott, zárt ajtók mögött fog majd az ételünk melegedni. Az öko tipp a következő: Egy hőálló tálkába tölts kb. 3 dl vizet és egy citrom levét. Tedd a mikróba kb. 5 percre nagyobb fokozaton. A gőz lecsapódik a mikró belső falain, a citromsav és a hő pedig leoldja a szennyeződéseket. Kitörlöd és a mikrohullámú sütőd máris tiszta és szagtalan!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...