2017.11.07. 14:23:30 11016 361

Novemberi kerti munkálatok - a jó kertész ilyenkor sem pihen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha nem szeretnénk, hogy a kerti munkák tavasszal, mint egy mumus üljön a fejünk felett, érdemes ránézni a naptárra, és november hónapra tervezni velük. Annak ellenére, hogy ez az időszak már nem kifejezetten napsütésről és a csodálatos kék égről szól, ha okosan, ügyesen megcsinálunk mindent, amire ilyenkor a kertünknek szüksége van, tavasszal nagyon hálásak leszünk azért, hogy nem lustálkodtuk át az őszi időszakot.

Levelek eltakarítás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Levelek eltakarítás

Örökzöld november

Azért ilyenkor az ember nagyon tud örülni, ha sok örökzöld növénye van, gondoljunk csak az elhulló lombokra, a sok összegereblyézendő levélre. Mondjuk az is igaz, hogy azért egy őszi színekben pompázó kert csodálatos látvány ilyenkor.

A jövő év előkészítése

Ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, hogy mit szeretnénk termeszteni, nevelni jövőre a kiskertben. Mik azok a dísznövények, haszonnövények, amiknek helyet szeretnénk szorítani otthon, milyen magokat akarunk beszerezni. Nincs is annál jobb, amikor egy bögre kávéval a melegben üldögélve tervezgetjük kertünket.

Mit ültessünk?

Hagyományosan ilyenkor van szezonja a fák, cserjék ültetésének is, de mindenképpen az első fagyok megjelenés előtt. Rózsát is ilyenkor ültessünk. Ha ültetünk, a frissen a földbe került növények tövénél a földet kupacoljuk fel a tél beállta előtt még. Ilyenkor ültethetjük el a hagymás virágokat is, bár ezt is érdemes tervezni, mielőtt nekiesünk az ültetőlapátnak ész nélkül. Sosem árt, ha az ember lánya tavasszal is tudja, mit hova dugott el a talajba.

Metszés, talajtakarás

Ha fontos a kertünk, a metszést semmiképpen nem szabad elhanyagolni, tekintsünk erre a tevékenységre úgy, mint az egyik legfontosabb teendőre, ha nem szeretnénk elhanyagolt környezetet. Ebben a hónapban metsszük a cserjéket, a lombhullató fákat, természetesen a gyümölcsfákat is. Érdemes a fák köré talajtakaróként mulcsot is tenni, bár sokan egyszerűen felkupacolják a földet a fa tövében.

Az utolsó fűnyírás hónapja

Bizony, ebben a hónapban az évben utoljára nyírjuk le a füvet a kertben. Ha körültekintően végezzük el a feladatot, gyakorlatilag tavaszig, amíg újra fel nem éled a természet, dolgunk már nem lesz vele. A gyepre hullott faleveleket mindenképp szedjük össze.

A lehullott levelek sorsa

Ahol lombhullató növények vannak, ott bizony folyamatos munkával látnak el minket a lehulló falevelek. Ezeket nemhogy érdemes, de össze is kell szedni. A lehullott leveleket lakóhelyünktől függően tudjuk elégetni, (bár egyre több helyen tiltják egyfelől környezeti ártalmai miatt, másfelől az egészségünkre kifejtett negatív hatásai miatt) vagy zöldhulladékos zsákban elszállíttatni, vagy – ha a természete engedi, és nem diófa leveléről van szó – tehetjük a komposztálóba is.

Kismadarak a kertben

Készítsünk ki már ilyenkor az énekesmadarak számára madáretetőket, amelyekbe aztán télen folyamatosan pótoljuk az olajos magvakat. Lehetőség szerint olyan madáretetőt válasszunk, amiből nem tudják „kipancsolni” a magokat még a verebek sem.

Fárasztónak tűnik, mivel sok feladat hárul ránk ilyenkor, de azt mindig tartsuk szem előtt, hogy amit ilyenkor elvégzünk, azzal nagyon sok munkát takarítunk meg a tavaszi időszakra.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...