2017.01.12. 17:00:50 14088 386

Nők az inzulinrezisztencia csapdájában – mik a tünetek?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A fodrászom, nevezzük Andinak, a minap csalódottan mesélte, hogy kiderült, inzulinrezisztenciája van. Mindössze 33 éves. Két nappal később egy másik ismerősöm panaszolta, hogy neki is inzulinrezisztenciája lett, még 30 sincs. Utána jártam, a jelenség egyáltalán nem ritka, és nemcsak a fiatal nők veszélyeztetettek, sokszor csak későn veszik észre a problémát…

Csokitorta, cukrászda - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csokitorta, cukrászda

Az inzulinrezisztencia tünetei

Ahogy már említettük, a hölgyeknél gyakoribb a probléma, és általában annak kapcsán kezdik vizsgálni a vércukorszintet, hogy nem jön össze a baba, vagy petefészekcisztákat fedeznek fel náluk. Éppen ezért az inzulinrezisztencia tünetei más betegségek, egészségügyi problémák megjelenése lesz, ilyen például a menstruációs zavar, a hízás, a meddőség, a petefészekciszták (policisztás szindróma) és a depresszió.

Mi okozhatja az inzulinrezisztenciát?

Lehet örökletes, genetikai ok is a háttérben. Ha kettes típusú cukorbetegségben szenved valamelyik szülő vagy nagyszülő, az is növelheti a hajlamot. Ezenkívül az életmódunk is hatalmas kockázatot rejt magában: ha nem mozgunk rendszeresen, ha nem fogyasztunk elég folyadékot (vizet), ha szénhidrátdús és rendszertelen az étrendünk hosszútávon, sőt, a D-vitaminhiány is hozzájárulhat az inzulinrezisztencia kialakulásához.

A tejcukor- és gluténérzékenység, illetve allergia, a gyomor- és bélrendszeri problémák, a pajzsmirigy-alulműködés is lehet olyan hatással az inzulinreceptorokra, hogy hibás működést okozzon azoknál, mivel ezek a problémák is kapcsolatban állnak a szénhidrát-anyagcserével.

A fodrászomnál például az okozta a bajt, hogy munka közben gyakran csak csokit evett vagy kólát ivott: nem fogyasztott elég folyadékot, hogy ne kelljen sűrűn mosdóba járnia, és nem evett rendszeresen, mert nem volt rá ideje. Mindezt sok-sok éven keresztül, míg nem a szervezete azt mondta, ez így nem mehet tovább: hízni kezdett és menstruációs zavarokkal küzdött, majd egy cukorterheléses vizsgálat során megállapították nála az inzulinrezisztenciát, az inzulinreceptorai felmondták a szolgálatot.

Esetleg Te is magadra ismertél? Akkor változtatnod kell!

Kezelhető?

Igen, ha idejében elcsípik, akkor életmódváltoztatással helyreállítható a rend a szervezetben, és megelőzhető, hogy nagyobb baj alakuljon ki (cukorbetegség). Kerülni kell a szénhidrátokat (cukor, fehérliszt), a gyorséttermi ételeket, a rendszertelen táplálkozást, helyette napi minimum ötszöri étkezés, sok folyadék és mozgás ajánlott. A cukorbetegek étrendjéhez hasonlót ajánlanak a szakemberek, ami azért is fontos, hogy elkerüljük azt, hogy 10-15 év múlva cukorbetegség alakuljon ki.

Szakmai háttérforrás: hazipatika.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...