2014.09.10. 06:00:00 8203 53

Női hajhullás, kopaszodás? Sajnos létezik!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hajunkkal, annak akármilyen típusával is áld meg minket a természet és a felmenőink, soha nem leszünk elégedettek. Csupán egy esetben tudjuk értékelni egyenes/hullámos/dús stb. hajkoronánkat: ha valamilyen oknál fogva elkezd hullani és nehezen derül ki, miért is van ez így. A napi 70-100 szál elhullajtása még nem veszélyes, ám ha napi 150 vagy annál több száltól szabadulunk meg nem önszántunkból, az aggodalomra adhat okot.

Egy férfinak akár jól is állhat a kopaszodás, a nők inkább küzdenek ellene. - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egy férfinak akár jól is állhat a kopaszodás, a nők inkább küzdenek ellene.

Tönkretesszük

Ha göndör, az a baj, ha egyenes, az is baj. Ha szőke, akkor inkább legyen fekete, ha barna, akkor fessük vörösre. Ha rövid, miért nem hosszú, ha hosszú, akkor macerás, „elfeküdtem”, „nemállsehogy”, legyen már rövid. Ha vastagszálú, akkor „Miért vagyok én ilyen drótszőrű?”, ha vékonyszálú, „Jajj, rálapul a fejemre!”. Ha dús, akkor oroszlánsörény, ha kevés…no, annak pedig sok oka lehet.

Mindkét nemet sújtja

A statisztikák szerint legalább annyi nő megfordul a bőrgyógyásznál az erős hajhullás, ne adj’ Isten, kopaszodás panaszával, mint férfi. Viszont a nőknél előfordul a mindkét nemre jellemző hajvesztési mód.

  • Feminim típusú hajvesztés: a haj a fejbőr közepén kezd el ritkulni, de annyira, hogy akár a fej bőre is láthatóvá válik. A női kopaszodás kb. 70%-a ebbe a csoportba tartozik.
  • Maszkulin típusú hajhullás: a kopaszodás a férfiakhoz hasonló módon történik, oka általában valamilyen hormonbetegség vagy daganat.

Miért pont én…?

Ha felismertük a bajt, és már időpontunk is van az orvoshoz, de előtte azért szeretnénk magunk is utánajárni a dolgoknak, összegyűjtöttük a női hajhullás lehetséges okait.

Rejtett gyulladás

A nőkre jellemző leginkább a foltos hajhullás, melyet leggyakrabban a testünkben alattomosan megbúvó gyulladás okoz. Ilyenkor általában egy sor orvost meg kell látogatnunk, fogorvost, urológust, nőgyógyászt, fül-, orr-, gégészt. És bizony jönnek egymás után a belgyógyászati vizsgálatok, vérvétel, hasi ultrahang. Ha megvan, testünk mely részén van a probléma, a megfelelő gyógyszeres, és az ezzel párhuzamosan történő hajerősítő kelezés megoldja a gondunkat. Ha a gyulladás nem állapítható meg, de a hajhullás nem tágít, úgy a megfelelő táplálkozással, hajszeszekkel és egy megismételt góckutatással segíthetünk a dolgon.

Azok a fránya hormonok

Míg a női szervezetben lévő ösztrogén hormonok hosszabbítják a haj növekedési szakaszát, addig az androgének lerövidítik azt. A hölgyeknél a serdülőkort követően a petefészek progeszteron- és ösztrogén termelése lesz a lényeges, ám kismértékben tesztoszteron és a fent már írt androgének is termelődnek a mellékvesékben és a petefészekben egyaránt. Röviden az androgén túlsúlyba kerülése idézhet elő a nőknél férfias típusú kopaszodást. Nagyobb gondban vannak a gyengébbik nem azon képviselői, akik férfias vonásokat mutató testszőrzettel rendelkeznek. Ők hajlamosabbak az androgenetikus, azon belül is a maskulin típusú hajvesztére, melyre kialakulásának okai miatt is kell jobban odafigyelni (hormonbetegség, daganat).

Amikor a hajunk is klimaxol

Az általában akkor van, amikor az emberlánya életébe is beköszönt ez az időszak. Ugyebár, a petefészek ilyenkor már szabálytalanul működik, az ösztrogén- és progeszteron-termelés lecsökken, az androgéneké pedig így nő. Lényegében a fent már leírt folyamat indul.

Általában a különböző hatású hajszeszek (antiandrogén hatású, ösztradiol, illetve kortizon-tartalmúak) bedörzsöléses használata segít De egyéb hormontartalmú gyógyszerek, fogamzásgátlók szedése is benne van a pakliban, természetesen, egy alapos átvizsgálás után.

Figyelem, amennyiben ez a típusú hajhullás örökletes, érdemes minél előbb elkezdeni a kikúrálást, mert csak a működőképes szőrtüszők menthetőek.

Mi is kéretlenül kaptuk, lehet, úgy is adjuk tovább

Sajnos, ez ellen vagy időben cselekszünk, vagy nincs mit tenni. Örökletes tulajdonságaink határozzák meg, hajhagymáink, fejbőrünk mennyire érzékenyek ezekre az androgén hormonokra. Ahogy fentebb is írtuk, a gyógymód: időben észrevenni, időben kezelni.

Amikor nemcsak kilókat, de hajszálakat is veszítünk

Egy-egy jól sikerült fogyókúra után nemcsak a zsír lesz rajtunk kevesebb, hanem hajkoronánk is megritkul. Ennek oka, hogy egy rosszul megválasztott diéta miatt szervezetünk nem jut elegendő vitaminhoz, ásványi anyaghoz. Drasztikus megoldások helyett törekedjünk inkább a kiegyensúlyozott, nyomelemekben, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag táplálkozásra.

Élet a megszépítő terhesség után

A szülést követően, a lecsökkent hormonszint miatt a hajszálak bizony hullásnak indulnak. Nem túl kellemes ez az állapot, de megnyugtató, hogy a régi rend, vagyis a szép, csillogó haj 6-9 hónap után helyreáll.

Éljenek a gyógyszerek… Vagy mégsem?

A hajhullás, mint mellékhatás, a következő gyógyszereknél léphet fel: A-vitamin (nagy mennyiségben, tartós szedés esetén), sejtosztódást gátló gyógyszerek, retinoidok, pajzsmirigyműködést befolyásoló szerek, amfetaminok, fogamzásgátlók, véralvadásgátló szerek, bizonyos antibiotikumok, szaliciátok.

Ok nélkül

Vagyis nem teljesen helytálló, hogy a körülírt hajhullásnak (lazac színű, hegmenetes foltok a fejbőrön, melyek széléről a hajszálak könnyedén eltávolíthatók) nincs oka, hiszen egy immunfolyamatnak tartott betegség okozza, melynek eredete ismeretlen. Az arcon lévő szőrszálakat is érinti. 80 %-ban magától múlik, de megesik, hogy nincs gyógyulás.

Ezt (t)edd

A következő ásványi anyagok, vitaminok fogyasztása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hajunk a helyén maradjon.

  • a folsav miatt: Gabonamagok, szója, „zöldek” (spenót, saláta)
  • biotin forrás lehet: dió, gomba, lencse
  • likopin, béta-karotin: piros és narancssárga zöldségek
  • B-vitamin források a sovány és a halhúsok
  • Vas, cink, szilícium

Forrás: hairwellness.hu, hazipatika.com, webbeteg.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...