2018.02.24. 12:00:56 19603 504

Népesüljön be a kert árnyéktűrő gyógy- és fűszernövényekkel!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Habár a tavasznak még csak az előhírnökei sem kukucskálnak ki a hó alól, nem árt lassacskán elterveznünk, hogy milyen növényeket ültessünk a veteményesben, a virágos- és a konyhakertben.

Kakukkfű - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kakukkfű

Ha egy nagy fa, egy áthatolhatatlan sövény vagy egy magas kerítés áll a napfény útjában, akkor sem kell lemondani a szép és hasznos növények ültetéséről! Csak tudni kell, mi viseli el az árnyékos körülményeket.

Angyalgyökér (Angelika)

A már a középkori kolostorok udvarában is termesztett gyógynövény levélből tea készíthető. Megfázásra és emésztési problémákra használják.

Méhbalzsam (Monarda)

Színes, borzas virágú növény, amely a repülő rovarok kedvence. Levelét használják limonádékhoz és zöldfűszerként is, amellett, hogy gyógyteaként a legismertebb. Fertőtlenítő hatása miatt bőrsérülések borogatásához szintén alkalmazható. Szereti a homokosabb talajt.

Lestyán

Az európai és mediterrán konyhához kötődik szorosan. Frissen levesek, saláták, szárítva pedig egybesült húsok készítéséhez ajánlott. Ám a fűszernövény minőség mellett fontos megemlíteni gyógyhatását is: vesekő és vizelethajtó hatású.

Kakukkfű

Antiszeptikus és köhögéscsillapító tulajdonságokkal bír. A mediterrán ételekhez ajánlják leginkább, de a nagy segítség a gyomornak a nehezebben emészthető (puffasztó/savas) levesek fogyasztásakor.

Kalendula (körömvirág)

Az illóolajokkal és E-vitaminnal teli növény tavasztól őszig virágzik. Ha nem használod fel gyógyászati célra, akkor azért érdemes termeszteni, mert távol tartja a levéltetveket.

Kamilla (orvosi székfű)

Nincs olyan köztünk, aki ne ismerné e szerény, ám annál nagyobb hasznossággal felruházott gyógynövényt! Arc- és hajápoláskor se feledkezz meg róla!

Koriander

A növény minden része felhasználható valamilyen módon. Számos vitamint és számtalan ásványi anyagot tartalmaz, illóolaja pedig még a hangulatunkat is fokozni tudja. Friss levél vagy szárított magva indiai ételek készítésekor elengedhetetlen fűszer.

Turbolya

Salátákba bátran tépj a hajtásából, gombás fogásokhoz, omlettekhez és más tojásételekhez inkább szárított levelét használd fűszerként. A teája ennek a növénynek is gyógyhatással bír, fogyasztásával javulást érhetünk el emésztőszervi és vesebajok kezelésekor.

Öntözéskor vedd majd figyelembe, hogy árnyékos helyeken a talaj sokkal tovább megőrzi a nedvességet, ezért csak csínján a vízzel!

Forrás: thebalance.com/herbs-that-grow-in-the-shade-1388681

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.