2014.05.21. 16:00:00 6429 53

(Nemcsak) borivóknak való - Bor az egészségünkre és a jókedvünkre
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azt már tudjuk, hol keressük, hiszen „Borban az igazság”. Az igazság pedig az, hogy „A bor kismértékben gyógyszer, nagymértékben orvosság”. Ha pedig törekszünk az egészségre, mindenképp érdemes jól körüljárnunk az ízletes nedű szervezetünkre gyakorolt jótékony hatását. Ha akadnak, akik inkább élvezeti cikként, baráti beszélgetésekhez, feszültségoldásként, netán egy nehéz hét levezetéséhez fogyasztanák, azoknak szintén érdemes lejjebb görgetni az oldalt.

Vörösbor - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vörösbor

Részben a magyar konyha ízletes, ám többnyire zsíros, fűszeres, nehéz ételeinek köszönhetően országukban a szív- és érrendszeri megbetegedések népbetegségnek számítanak. Ehhez hozzájárul az is, hogy bizony mozogni, sportolni sem szeretünk. Inni viszont annál inkább, amivel nem is lenne baj, ha mértékkel tennénk, és lehetőségeinkhez mérten ügyelnénk az elfogyasztott ital minőségére.

Üvegbe zárt gyógyszer(tár)

Jelen esetben a tradicionális nemzeti italnak számító italra, a borra gondolunk. A legjobb lenne természetesen, ha tölgyfahordóban érlelt, száraz vörösbort kortyolgathatnánk, de ez sajnos, nem mindig vagy soha nem sikerül. A lényeg, hogy törekedjünk a minél minőségibb borok mértékletes (nap max. 2-3 dl férfiaknak, 1-2 dl hölgyeknek) fogyasztására, hiszen (főként a vörösborok) igazoltan segítenek felvenni a harcot a fent említett betegségegyüttessel szemben.

Miben rejlik az ereje?

A pirosszemű, fekete héjú fürtökben találhatóak úgynevezett polifenolok (legismertebbek a procianidinok és a rezveratrol), melyek szív- és érvédő szereppel bírnak. Ezek, antioxidáns hatásuknak köszönhetően tisztítják az érfalat, ezzel lelassítják, jobb esetben megakadályozzák a zsírok lerakódását az érfalakra (vagyis az érelmeszesedést), valamint gátolják a káros LDL koleszterin kialakulását. A boreredetű fenolos vegyületek elősegítik az értágító hatású nitrogén-oxid termelését, továbbá meggátolják a vérrögök kialakulását.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a bor a legfőbb vitamin- és ásványianyag forrásunkká léphet elő, de megfelelő mennyiségben tartalmazhat C- és B-vitaminokat, valamint káliumot, kálciumot, vasat, magnéziumot, cinket és mangánt.

Először az üvegben, aztán a pohárban orvosság

Finom gyümölcsökkel elkészítve, lehűtve „tálalva”, esetleg egy pisszentés szódával megbolondítva isteni nyári hűsítő lehet. Virágkorát éli a rózsaszín szomjoltó, a roséfröccs, de szőke párja is igen közkedvelt a fővárosi romkocsmák megfáradt fiataljainak, vagy a munkából hazatérő „átlagembernek”.

Gyümölcsös, édes és a pezsgőnek, likőrnek köszönhetően magasabb alkoholtartalommal bíró, 18+-os üdítő lehet akár a nyári forró napokra is a bólé. Íme, egy finom recept az egyre közeledő kánikulai napokra, grillpartikra, esetleg baráti traccspartik kísérőjeként:

Nyári éjszaka bólé (a lenti mennyiség 6-8 személynek ideális)

Hozzávalók:

2 db körte (lehetőleg érett) 1 db narancs 500 gramm friss meggy 1 narancs leve 1 evőkanál cukor 4 cl meggylikőr 2 üveg rosé bor 1 üveg pezsgő Fél rúd fahéj

Elkészítés:

A narancsot, körtét megmossuk, meghámozzuk, szeletekre vágjuk, a meggyet szintén megmossuk, azt követően kimagozzuk. Majd a gyümölcsöket egy nagy bólés, vagy erre alkalmas tálba, edénybe tesszük és ráöntjük a narancslevet, a meggylikőrt és annyi mennyiségű bort, hogy elfedje a gyümölcsöket, ezután jön bele a cukor és a fahéj. Az egészet hűtőbe tesszük és 3-4 órát állni hagyjuk. A „pihenőidő” letelte után a léből kivesszük a fahéjat és a gyümölcsös keverékhez öntjük a maradék bort és a pezsgőt. Azonnal kínálható! Vigyázzunk, az alkoholt magába szívó gyümölcsök „huncut” mellékhatást okozhatnak.:)

A receptet a koktelreceptek.hu oldalon olvastuk.

Forrás: egeszsegkalauz.hu, bortura.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?