2019.06.21. 16:50:48 18181 310

Nem virágzik a hortenzia? Itt a megoldás!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hortenzia pompás virág-gömbjei elegánsak, gyönyörűek, és egyszerű, szolid mégis hangsúlyos díszei a kertnek. Ráadásul vágott virágként is megállják a helyüket, ha elegendő vizet kapnak. Egy ideje már csak az irigykedés jut neked a hortenziákból, hogy a szomszédé milyen szép? Vagy a nosztalgia, hogy anno milyen szépen virágzott? Kezdődjön a hibaelhárítás, nézzük: Miért nem virágzik a hortenziád?

Hortenzia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hortenzia

Számos növényt kifejezetten problémás újra virágba borítani, ha egyszer nem akarja. A hortenzia esetén viszont viszonylag egyszerű dolgunk van.

Túlzásba vitt metszés

Hortenziát metszeni kora tavasszal javasolt. Ha a tél végén állunk neki, vagy megvárjuk vele a nyár elejét, azzal sajnos megakadályozhatjuk a növény virágzását. Ugyanígy gondot jelenthet, ha metszéskor túlzásba esünk – túl nagy mértékű visszavágás esetén elhalhatnak a megmaradt ágacskák. Legjobb tehát, ha vagy még tavasz elején metszünk és kizárólag az elhalt ágakra koncentrálunk. Ha bizonytalanok vagyunk, hagyjuk ki a metszést, egyszer-egyszer ez is belefér!

Idősek kontra fiatalok

Vannak olyan típusok, amik a fiatal ágakon hoznak bimbókat, és vannak olyanok, hogy amelyek az idős ágaikat szeretik felvirágoztatni. Fontos tehát kinyomozni, hogy milyen típus van a kertünkben. A probléma oka ugyanis legtöbbször ez: A kék és rózsaszín virágokat hozó növények az egy évet már megélt ágaikra bízzák a virágzást, azonban ezek a hideg télben egészen tövig elszáradhatnak. Ennek egyenes következménye, hogy nem marad idősebb ág, a frisseken pedig nem nő virág. Ha ilyen típusra tettünk szert, akkor fontos, hogy védjük a hideg ellen. Jövőre pedig indulhat a gyönyörködés!

Kezdjük az alapoktól a vizsgálatot…

… Azaz nézzünk a talajt. Ha mindent úgy csináltunk, ahogy mindig és korábban bő virág követte a metszést, teleltetést, akkor nem ez lesz a gond. Lehet, hogy nem kap elegendő, vagy épp nem megfelelő tápanyagot kap a növényünk. A virágzásért elsősorban a foszfor a felelős, tehát nagy foszfor tartalmú műtrágya könnyedén megoldhatja a problémát, illetve csontliszttel is pótolhatjuk a műtrágyát. Azonban a hiányzó virágok ellenére a lombozat erőteljes, egészséges és talán kicsit túl bőséges is, akkor a nitrogénből van túl sok a talajban, ezt kell semlegesítenünk.

+ 1 tipp

Sokan nem tudják, hogy a hortenziánk virág színét könnyedén módosíthatjuk a talaj pH-jának csökkentésével vagy növelésével. Minél savasabb a talaj, annál kékebb lesz a virágunk és minél lúgosabb, annál inkább élénkebb rózsaszínbe borul. Ezt könnyedén elérhetjük: Földjének savanyításhoz kávé zaccot és őrölt citrushéjakat keverjünk össze és szórjunk a talajhoz öntözés előtt. Nem csak az adott évben, de jövőre is élénkebb kék színben pompázik majd. Lúgosítást kerti mésszel végezhetünk, gazdaboltokban könnyedén beszerezhető, az alkalmazása sem egy ördöngösség. Amikor tehát újra virágzásra bírtunk a növényt, bármennyiszer meggondolhatjuk magunkat, hogy kék vagy rózsaszín legyen kertünk éke, egyszerű dolgunk lesz az átszínezéssel!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?

A nyár lédús és édes csemegéje: a tápanyagokban gazdag dinnye

A nyári szezontól leválaszthatatlanná vált dinnye tápanyagban gazdag, édes, lédús, zamatos és kiváló forrása a rostoknak, a K-vitaminnak, a káliumnak és a réznek. Mitől válik még tökéletes „nyári snack”-ké ez a C- és B6-vitaminban is bővelkedő, a tökfélék családjába tartozó haszonnövényfaj?

Örüljünk, hogy itt a nyár! – A legjobb dolgok a forró évszakban!

A kánikula idején a mindennapok nyüzsgése lassabbá válik, teret engedve a feltöltődésnek és a szórakozásnak. Akár a tengerparton sütteted a hasad, akár a hegyekben túrázol, a nyár a legjobb időszak arra, hogy kikapcsolódj, új élményekkel gazdagodj, és feltöltődj a természetben. Élvezd a nyár kínálta lehetőségeket, és hagyd, hogy a napsütés és a szabadság felfrissítse a tested és a lelked!