2015.09.22. 20:28:52 10510 299

Nem mindegy mivel mosogatsz - mosogatószerek a fogyasztóvédelemnél
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mosószereket, mosogatószereket és vízkőoldókat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma. Az összehasonlító tesztekkel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei azt akarták kideríteni, hogy a környezetbarát (öko) termékek, vannak-e olyan hatékonyak, mint a hagyományos tisztítószerek.

Mosogatószer - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mosogatószer

MOSOGATÓSZEREK

A mosogatószerek összehasonlító vizsgálatánál 22-féle terméket teszteltek. A szakemberek azonos mennyiségű, színezett zsiradékkal szennyezett tányért mosogattak el a vizsgálat alatt, 45 °C-on, 3 liter mosogatóoldatban, 4,5 g mosogatószer felhasználásával. 4 termékkel csak 5 db tányért lehetett tisztára mosni. A legjobban szereplő mosogatószerekkel pedig 54 tányért is meg lehetett tisztítani.

A vizsgálat részletes eredménye itt olvasható!

MOSÓSZEREK, VÍZKŐOLDÓK

A mosószerek összehasonlító vizsgálatánál 20-féle környezetbarát és hagyományos, folyékony mosószert teszteltek a szakemberek. Arra voltak kíváncsiak, hogy ezeknek a termékeknek milyen a folteltávolító hatásuk, valamint a színkímélő képességük.

Teljesen azonos, fehér színű textildarabokat szennyeztek be kávéval, fűszerpaprikás olajjal, parajjal (alkoholos oldata), meggylével. Ugyanannyi mennyiséget vittek fel a fehér textilmintákra, majd 24 órás száradás után automata mosógéppel, azonos körülmények között, 40 °C-on kimosták. A mosáshoz a mosószereken feltüntetett, közepesen kemény vízhez és közepesen szennyezett ruhához ajánlott adagolásokat alkalmaztak. A mosószerek hatékonyságát pedig folttípusonként hasonlítottuk össze. A vizsgált termékek a meggylé foltjainak eltávolításában jól szerepeltek, ugyanakkor a kávé és a paprikás olaj nyomait egyik mosószer sem tüntette el.

A beszerzési ár és a csomagoláson feltüntetett adagolási ajánlás alapján számították ki az egy mosásra eső költséget: egy adag ruha mosási költsége a környezetbarát mosószerek esetében 37 Ft/adag és 180 Ft/adag között is lehet, hasonlóan alakult a költség a hagyományos mosószereknél is: 35 Ft/adag a legolcsóbb, a legdrágább pedig 180 Ft/adag.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...