2015.10.04. 11:03:09 8276 210

Nem félünk az orvostól! – Gyerekek és a fehér köpeny
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szőke, angyali arcot kölcsönző szőke tincseim ellenére, ha valamilyen oknál fogva gyermekkoromban orvoshoz kellett vinnie a szüleimnek, képes voltam akkora ordítást levágni, hogy az egész utca attól harsogott. Hogy mi váltotta ki ezt a félelmet, nem tudjuk. De jól jött volna néhány jó tanács a szülőknek, a biztos!

Gyerek az orvosnál - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyerek az orvosnál

Valószínűleg egy, fehér köpennyel kapcsolatos rossz élmény lehetett az oka a fülsiketítő visításomnak. Ha Ti még szülőként előtte álltok az orvosos élményeknek, esetleg nagyszülőként másként csinálnátok a dolgokat, érdemes átolvasni a következő tippeket.

1. Készítsétek fel a gyermeket arra, hova is mentek

Nem érdemes titkolni, vagy mellébeszélni azzal kapcsolatban, hova is látogattok aznap délelőtt. Meg kell beszélni a gyerkőccel, hogy a doktor bácsihoz mentek. Nem érdemes kegyes hazugságokkal álltatni a legkisebbet, mert az ajtót meglátva valószínűleg keserves sírásba kezd meg. Plusz fájdalom számára, hogy csalódni kellett a szüleiben is, amiért titkolták előle az igazat. Nem érdemes füllentésekbe keveredni azzal kapcsolatban sem, hogy fájni fog-e például a szuri, vagy egy-egy vizsgálat. Őszintén mondjuk meg, hogy mi mennyire lehet fájdalmas, de ne felejtsük el bátorítani a gyereket.

2. Legyen otthon is orvosi táska!

Persze, szigorúan gyerekjáték formájában! Jó, ha így is megismeri a fontosabb orvosi eszközöket, így talán csökken, vagy el is múlik a félelme a fehér köpenyek láttán. Játszatok együtt „doktorosat”, fejtsétek meg együtt, mi mire való az orvosi táskából. Nagy segítség, ha az eszközök mellé valamilyen fehér köpenyt is sikerül beszerezned. Így a rendelőben kevésbé fog félelmetesnek tűnni az orvosi öltözet.

3. A felnőtt se féljen!

Nyilván nem egyszerű szülőként nyugtatni a gyerkőcöt, ha valójában egy kicsit mi is félünk az orvossal való találkozástól, hiszen féltjük a kicsit. Ám ezt vagy teljesen el kell felejteni, vagy nagyon jól kell lepleznünk. Ha az apróság észreveszi, érzi rajtunk az aggodalmat, előbb vagy utóbb rá is átragad, és elkerülhetetlen lesz a sírás.

4. Szakíts rá időt!

Vannak helyzetek, amikor nem megoldható, hogy a szülő vigye a gyereket az orvoshoz, de azért a legtöbb esetben igyekezzünk úgy alakítani, hogy mi menjünk a gyerekkel a rendelőbe. Hiába imádja az összes nagymamát, nagypapát, nagynénit, ilyenkor leginkább anya vagy apa közelségére van szüksége a picinek.

5. Fontos a testi közelség

A váróban, abban a hatalmas székben ülve a gyerek még elveszettebbnek érzi magát. Ülj mellé, fogd meg a kezét, nyugtasd meg egy kis simogatással.

6. Ne keverd az orvost negatív szituációkba!

Olyan „fenyegetésekkel”, mint „Ha nem mosod meg a fogad, a fogorvos bácsi kénytelen lesz kihúzni!” Vagy: „Ha nem fújod ki az orrodat rendesen, megyünk a doktor bácsihoz!” lehetőleg ne élj! Ilyenkor negatív kép alakul ki a gyerekben az orvossal kapcsolatban, amit elég nehezen tudunk majd lerombolni.

7. Hagyd, hogy ő legyen a főnök

Oldhatja a félelmet a gyerekben, ha hagyjuk, hogy bizonyos szituációkban ő döntsön. Olyan apróságokban például, hogy melyik fülét vizsgálja meg először a doktor. Persze, az orvossal előtte azért egyeztess!

8. Ne feledkezz meg a dicséretről sem!

Szavakkal, és akár tettekkel is igyekezz díjazni, mennyire bátor volt a gyerek az orvosnál! A szóbeli dicséret mellett jöhet egy kis jutalom is: egy közös fagyizás, vagy sütizés például igazán motiváló lehet, hogy legközelebb is minden flottul menjen a doktor bácsinál!

Forrás: 100-gesundheitstipps.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.