2014.06.27. 08:43:49 8028 26

Ne félj kérdezni az állásinterjún! 5 jó kérdés, amivel bevágódhatsz!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azt hogy mit ne és hogy mit mondjunk egy állásinterjún, már számtalanszor kielemezték különböző fórumokon. Azonban azt kevesen mondják el, hogy egy HR-es vagy vezető számára pozitívum az, ha a pályázó tud és mer kérdezni, érdeklődik a leendő pozícióval és munkakörnyezettel kapcsolatban. A LinkedIn professzionális közösségi háló ajánlása szerint a következő 5 kérdést bátran feltehetjük, csak pozitív eredménye lehet!

Állásinterjún - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Állásinterjún

Kérdezzünk!

Az interjún a leendő munkaadó minden esetben megkérdezi a pályázót: "Van valamilyen kérdése?".

Ez általában kidobott idő, szerencsés esetben elutasító válasz, rossz esetben kínos csend vagy dadogás követi.

Pedig minden interjúztató örül annak, ha a leendő munkatárs van olyan proaktív - felkészült! - és mer kérdezni.

Az alábbi 5 kérdés minden esetben pozitív eredménnyel zárul, mivel olyan "általánosak", hogy megválaszolásukhoz nem szükséges felkészülés, biztos kapunk választ rájuk. A munkaadó pedig a fent említett okok miatt kifejezetten örülni fog.

1. Milyen eredményeket várnak el tőlem a következő 2-3 hónapban?

Rögtön a közepébe: kiváló taktika! A beilleszkedéshez, vállalati kultúra megismeréséhez minden esetben kell néhány hét, akár egy hónap. Ezt követően azonban indul a munka, és nincs elvesztegetett idő, az új munkatárs céltudatosan dolgozhat, az elvárt eredmények és teljesítmény mindkét fél számára már az elején tisztázott.

2. Melyek a legjobb kollégák általános jellemzői?

Munkahelytől függ, hogy mely kollégák a legeredményesebbek. Lehet, hogy azok, akik sokat túlóráznak, lehet, hogy azok, akik kreatív dolgokban vagy problémamegoldásban jeleskednek. Derítsd ki a leendő munkaadótól, hogy mely jellemzőket tartja fontosabbnak!

3. Mi az az egy vagy két dolog, ami valóban eredményessé teszi a vállalatot?

Röviden: ötleteket gyűjthetsz, hogy az első kérdésre válaszként kapott feladatokra felkészülj.

Minden versenyszférában működő cég üzleti alapokon dönt: a munkavállalót befektetésnek tekintik, és az a cél, hogy a dolgozó munkája meghozza a gyümölcsét előbb vagy utóbb és többet termeljen, mint amennyibe a vállalatnak kerül. Ez természetes.

4. Mit csinálnak a dolgozók szabadidejükben?

Erre ne várjunk túl részletes választ, főleg, ha nagyobb céghez megyünk. Próbáljuk meg kiszűrni a számunkra fontos információkat: járnak-e együtt a dolgozók szórakozni, lazítani, vannak-e olyan kollégák, akikkel közös a hobbink, ezáltal hamarabb be tudunk illeszkedni a környezetbe.

5. Hogyan kezelik a...

Bizonyára nem mennél úgy egy interjúra, hogy nem készülsz fel az adott cégből. Kérdezzünk rá azokra a körülményekre, amelyek befolyásolhatják a cég működését. Például ha egy kiskereskedelemmel foglalkozó üzletbe jelentkezünk, kérdezzünk rá, hogy a közeli üzletekkel milyen a viszony, mennyire erős a konkurenciaharc. Vagy hogy az online kereskedelem mekkora hatással van.

Kérdezni mindig szabad, akár többet is!

A fenti kérdések csak ötletként szolgálnak, amennyiben jobb jut eszedbe, ne habozz azt feltenni! Arra figyelj csak, hogy a kérdéseddel ne hozd zavarba az interjúztatót! Sok sikert!

Forrás: linkedin.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...