2015.06.06. 11:00:42 11149 272

Nap nélküli barnaság – A szolárium
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Van, aki egész évben szereti, ha szép napbarnított bőrrel köszöntheti akár a téli reggeleket is, más inkább csak tavasszal, vagy a nyár legelején, esetleg nyaralás előtt sütteti magát a csövek alatt. A szoláriumnak vannak ellenzői, imádói, ám vannak bizonytalanok is: tényleg kell ez nekünk a nyár előtt?

Szolárium - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szolárium

Miért is szeretjük annyira a barnaságot?

Ha nem esünk túlzásba a napozást illetően (akár a természetes, akár a mesterséges módját választjuk a barnulásnak), barna bőrünk egészségesebb, akár karcsúbb külsőt is kölcsönözhet nekünk. A szem alatti karikák kevésé láthatóak, arcunk élettel telibb lesz. Ha nem is Napból, hanem csövekből érkeznek hozzánk a napsugarak, azért lelkünknek is jólesik egy kis napfény. És az az idő, amíg szoláriumozunk, csak a miénk: 5-10-15 percig nincsenek megoldandó feladatok, határidők, rohanás. Csak mi, a zene, és egy kis „napfény”.

De mire érdemes odafigyelni "szolizáskor"?

Egyél!

Akár napozásnál, úgy a szoláriumozás megkezdése előtt pár héttel érdemes olyan ételeket fogyasztani, melyeknek magas a béta-karotin tartalma.

Szabadulj meg a „feleslegtől”!

Ha lehet, zuhanyozz szolárium előtt, távolítsd el bőrödről a dezodort, testápolót, parfümöt. Természetesen a sminket is mosd le az arcodról – a „napsugarak” valószínűleg beleégetnék a bőrödbe a make-upodat.

Le az ékszerekkel!

Bizony, a gyűrűk, fülbevalók, nyakláncok sem a gépbe valók. Egyrészt valószínűleg nem szeretnéd, hogy megmaradjon a nyoma a bőrödön. Másrészt a bőröddel együtt az ékszerek is felforrósodhatnak, így meg is égethetik bőröd felületét.

Csukd be!

Természetesen a szemed! Vagy viselj védőszemüveget! Általában a szoláriumok biztosítanak számodra ilyen eszközt. De ha zavarna barnulás közben, akkor figyelj arra, hogy még véletlenül se nézz bele a szolárium csöveinek fényébe. Szemkárosodást, súlyos esetben szürkehályog kialakulását is okozhatják a csőből érkező sugarak.

Légy fokozatos és tarts mértéket!

Szépen, fokozatosan akár percről-percre növelve szoktasd hozzá a bőrödet a mesterséges napfényhez! Ismerned kell annyira a bőrödet, hogy tudd, mit jelent számára a maximum a barnulás terén. Ha világos hajú, szemű, bőrű vagy, számodra más lesz majd a tökéletes barnaság, mint az amúgy is kreol bőrű barátnődnek. A szem- és hajszínedhez passzoló színre törekedj! Ja, és óvakodj a leégéstől!

Hidratálj!

A szoli utáni azonnali zuhanyzás nem ajánlott, de a testápolóval, illetve különböző szoláriumozás utáni készítményekkel mindenképp tápláld bőrödet! És ami ilyenkor szintén fontos: pótold a folyadékot belülről is! Vagyis: igyál!

Sok anyajeggyel ne!

10 anyajegy felett már kockázatot vállalsz, így ha sok anyajegyed van, akkor ne menj szoláriumba, illetve kérdezd meg bőrgyógyászod véleményét.

Forrás: szolariuminfo.hu, kiskegyed.hu | Összeállította: Ssz

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.