2023.04.06. 09:50:00 5637 222

Nagycsütörtök: Az egyetlen égő gyertya és a megbocsátás napja
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Habár - az élelmiszerláncok dolgozóit kivéve - mindenki a négynapos hétvégét várja nagypéntek beköszönte előtt van itt még egy fontos vallási kötődési napunk mára. A keresztény hagyomány szerint nagypéntek előtti csütörtök az utolsó vacsora emléknapja.

Utolsó vacsora - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Utolsó vacsora

Jézus Krisztus a tanítványaival töltött utolsó estéjén elbúcsúzott, és megmosta azok lábát is, így biztosítva őket töretlen szeretetéről. Isten fiaként előre tudta, micsoda megpróbáltatások és kínzások várnak rá elfogatása után, mégis vállalta, hogy így vezekel mások bűneinek megváltásáért. Gondolom sokan kívánjuk azt, bárcsak magát a bűn jelenségét is örökre el tudta volna tüntetni, hogy az emberiség alapvető jósága soha ne szennyeződhessen be többé.

Nagycsütörtöki megbocsátás

A Megváltó tanúbizonyságot tett mérhetetlen jóságáról akkor is, amikor biztosította az őt elárulókat a megbocsátásról. Remek lehetőséget ad tehát a nagycsütörtök arra, hogy átgondoljuk, valóban akkora sérelem ért-e minket, hogy tényleg képtelenség lenne megbocsátanunk?
A haragtartással önmagunk életét ugyancsak mérgezzük, és ezek a negatív érzések akadályoznak minket a továbblépésben. Amennyiben vallásosak vagyunk, imában kérhetjük Jézus Krisztustól, hogy adjon nekünk lelki erőt a megbocsátáshoz, míg más esetben.

Az egyetlen égő gyertya

A mai napon számos szertartás – pl. krizmaszentelési mise (olajszentelés), oltárfosztás és mosás, esti mise után szombatig elnémuló harangok – zajlik a keresztény templomokban, számomra mégis a legszebb szimbólummal a „sötét zsolozsma” elimádkozása jár együtt. Az egyes zsoltárok elmondása után mindig eloltanak egyet a templomot díszítő gyertyák közül, míg végül csupán az oltár közepére állított utolsó gyertya marad égve, amely a magára maradó Krisztust jelképezi.
Nagycsütörtök este veszi kezdetét a gyász időszaka, amely húsvétvasárnapig, azaz a feltámadás napjáig tart.

A mostani rohanó világunkban jó érzés kiszakadni pár napra a mókuskerékből, de ne csak az extra pihenőnapokért figyeljünk oda a húsvéti ünnepkörre! Kicsit gondolkozzunk el azon, hogy a modern kor embere számára vajon milyen üzenete lehet a kereszténység legnagyobb ünnepének!

Forrás: www.hu.wikipedia.org

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...