2021.07.30. 15:18:31 7922 235

Munkák a szőlőben - még nem vagy elkésve!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szőlővel szinte mindig lehet foglalkozni, különösen, ha nem csak 1-2 tő növekszik a kertünkben. A termés előtti utolsó munkák ideje pedig most jött el, hát fogjuk a metszőollót, és irány a kert: tegyük rendbe a szőlőt, hogy tökéletes legyen a termés.

Szőlős kert - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szőlős kert

A szőlő meglepően agresszív futónövény, ennek köszönhetően burjánzik és elfolyt más növényeket. Ez pedig nem csak a kert többi lakója számára probléma, hanem a szőlőnek is, hiszen a lombnövekedés az energiát is elveszi a gyümölcsfejlesztéstől. Tenyészidőszak elejétől akár napi 10-12 centimétert is nőhetnek a hajtások, tehát nyár elejétől folyamatos zöldmetszésre van szükség.

Ritkíts!

Nyár elején már lezajlott a hajtásválogatás, ahol a felesleges, sokszor már arasznyi eredésektől megszabadítottuk a növényt, de folyamatosan szellősen kell tartanunk a lombot ahhoz, hogy megfelelő védelemmel tudjuk felvértezni a kórokozók ellen. A hónaljhajtások rendszeres eltávolítása tehát folyamatosan ismétlődő munka. Ilyenkor nyár közepén pedig a fürtök körüli leveleket is ritkítsuk, hogy napfényt kapjanak a szemek, és a fölösleges fürtöket is szedjük le, hiszen de ha túl sok indult meg, akkor azokat is érdemes kiegyelni. Válogassuk ki az életképesebb, szebb, húsosabb fürtöket, ezeket vonjuk be védőhálóval, míg a többit távolítsuk el. Ezzel érhetjük el azt, hogy ízletes, telt, szép fürtöket tudjunk szüretelni szeptemberben. Mazsolaszőlő termesztés során ilyenkor van ideje megtekerni a fürtök kocsányát, hogy kevesebb víz jusson a szemekbe, és így a nagyobb cukorkoncentráció miatt édesebbek legyenek. A ritkító metszés mellett nem feledkezhetünk meg a szőlő permetezéséről sem, a lisztharmatnak és peronoszpórának más hatékony ellenszere nincsen. Ugyanakkor permetszerből választhatunk bio, kevésbé környezetterhelő termékeket is, ha lehetőségünk van, döntsünk ezek mellett. Metszés során alaposabban átnézhetjük a leveleket, és ha betegség tüneteit észleljük, az érintett leveleket és közvetlen környezetükben lévőket is távolítsuk el a betegség terjedésének megakadályozása érdekében, illetve iktassunk be egy ismétlő permetezést.

Mikor érik be a munkánk gyümölcse?

A korai szőlők már augusztusban szüretre érettek, a kései típusok érése azonban akár október közepéig is húzódhat. Persze az időjárás is nagyban meghatározó, a klímaváltozás következtében eltolódó évszakok is befolyással lehetnek. A borok évjárati sajátosságait éppen ezek a tényezők adják. Szüretre készülni tehát nem egy adott időpontban kell, hanem mindig a szőlő érettségi fokát figyelve.

Forrás: balintgazda.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...