2018.04.24. 13:33:25 9906 292

Mr. Darcy avagy Jane Austen töretlen varázsa
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az 1775-ben születettet írónő népszerűsége, ha még lehet, a mai napig egyre növekszik. A kislány Jane 11 éves korában kezdte el írni folytatásos történeteit népes családja szórakoztatására. Lelkész édesapja felismerte tehetségét és haláláig támogatta az írásban legkisebb lányát.

Angol romantika, olvasás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Angol romantika, olvasás

Munkássága

Regényeit többnyire a saját élete ihlette, hiszen édesapja elvesztése után tehetősebb fivérei jóindulatára szorult, akik nevelőnőként tekintettek rá. Nővéréhez, Cassandrához fűződő szoros testvéri viszonya pedig még ennél nagyobb hatást fejtett ki munkásságára.

Remekművei napjainkban is arra sarkallják a művésztársakat, hogy újra és újra feldolgozzák azokat. Éppen ezért nehéz elhinni, hogy az üzleti életben tapasztalatlan Jane nem volt képes megélni könyvei kiadatásából, a kiadók kihasználták járatlanságát. Sőt, még ő, vagyis egyik bátyja fizetett azért, hogy az Értelem és érzelem c. műve 1811-ben kiadásra kerülhessen.

Legnépszerűbb kötete a Büszkeség és balítélet két évvel később jelent meg, nagy sikert aratva. Ezeket 6 teljes regényéből újabb kettő követte: A mansfield kastély és az Emma.

Többi írása azonban csak egy titokzatos betegség miatti, 41 éves korában bekövetkezett halála után került nyilvánosságra.

Jane, a nő – akkor és most

A csodálatos írónő a magánéletben sem számított mindennapinak. A korabeli történetek szerint lehetősége lett volna férjhez menni, de ismeretlen okból kifolyólag felbontotta jegyességét a vőlegényével.

Egyes vélekedések szerint azért nem szeretett volna férjhez menni, mert háztartásbeli teendői mellett sem volt már annyi lehetősége elvonulni, hogy az írásnak szentelhesse idejét, mint amennyit szeretett volna. A modern olvasóként újból és újból végigolvashatjuk ezeket az angol vidéket megjelenítő romantikus műveket, hiszen hangulatunktól függően mindig más és más, jelen kort is érintő kérdésen gondolkodhatunk el a történet folyamán.

A köznemesi körökben játszódó regények intelligens hősnőinek élettelisége, Jane Austen humoros, ugyanakkor kissé szatirikus látásmódja, és a modern nő számára is hamar szimpatikussá váló főhősök teszik az írónőt és könyveit halhatatlanná.

Mégis ki ne szeretne beleszeretni egy humoros Mr. Tilney-be vagy egy eszményi Mr. Darcy-ba?

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!